DAGENS RECEPT 13-07-16
QUICHE MED MUSSLOR OCH BROCCOLI
Quicher (fyllda pajer) är dryga, goda och billiga, kan förberedas i god tid och sedan gräddas när de ska serveras. De passar utmärkt som bjudrätt med bara en sallad. Här är en fin kombination med musslor och broccoli. Grahamsmjölet gör degen spröd och ger fin smak.
1 paj, ca 6 portioner
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 krm salt
1 krm bakpulver
175 g smör eller margarin
2 msk vatten
Fyllning:
1 pkt djupfryst broccoli, 250 g
1 burk musslor i vatten, ca 225 g
3 ägg
3 dl mjölk
eller 2 dl mjölk och 1 dl musselspad
1 msk potatismjöl
1 krm salt
1 krm vit- eller svartpeppar
2 krm senapspulver
eller 2 tsk senap
2 dl riven, stark ost
Gör pajdegen. Lägg mjölet i en hög på arbetsbänken eller i en skål. Tillsätt salt och bakpulver. Finfördela fettet i mjölblandningen med två knivar eller med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop degen och forma den till en boll. Låt den ligga i kylskåp 1 - 3 timmar.
Förbered fyllningen. Koka broccolin enligt anvisning på förpackningen. Låt den rinna av väl och svalna. Låt musslorna rinna av. Spara ev spadet och använd det till äggstanningen.
Vispa samman ägg, mjölk och ev musselspad. Tillsätt potatismjöl och kryddor.
Kläd en ugnssäker form med degen. Den bör gå väl upp på kanten. Nagga degen med en gaffel. Grädda degen först utan fyllning i ugn vid 200 grader ca 10 minuter. Lägg på broccoli, musslor och ost och häll på äggstanningen. Grädda pajen i ugn vid 200 grader ca 30 minuter eller tills äggstanningen stelnat.
Servera pajen med en sallad.
Ca 25 minuter att förbereda
1 - 3 timmar för degen att vila
Ca 40 minuter att grädda
Billigare:
Laga pajen med enbart musslor eller broccoli. Minska mängden ost till 1 dl.
Annorlunda:
Blanda 1 dl vetegroddar i pajdegen och tillsätt 1 äggula. Det ger en mörkare deg som är spröd och god och dessutom får vi extra mycket fibrer, något som är bra för bl a vår matsmältning.
Festligare:
Gör pajdegen som i vårt recept men variera fyllningen. Använd t ex 300 g färska rensade räkor eller 1 burk krabba i bitar tillsammans med musslorna. Använd grädde i stället för mjölk till äggstanningen.
Du kan också utesluta musslorna och lägga små tärningar av t ex rökt skinka eller rökt renstek i fyllningen, det blir en utsökt god kombination tillsammans med broccolin. Smaksätt då gärna med litet riven pepparrot.
Kom ihåg:
När du ska göra en pajdeg bör alla ingredienser vara väl avkylda. Använd alltså kallt mjöl, matfett och vatten. Stå inte heller för varmt när du arbetar samman degen. Låt den vila kallt.
Det är viktigt att nagga degen i botten innan du gräddar pajen. Degen blåser annars upp och blir ojämn.
Pajdeg utan socker bör du använda till förrättspajer, pajdeg med socker till efterrättspajer - men det är inte nödvändigt med socker.
Tips och idéer:
Det är verkligen inte nödvändigt att bjuda på många och krångliga rätter om du vill se dina vänner hemma. Vår quiche är en utmärkt bjudrätt. Du kan laga den i förväg, frysa den och bara tina i ugn när gästerna kommer.
Eller du kan förbereda den kvällen innan, förgrädda pajskalet och koka broccolin. Det enda du behöver göra är att vispa samman äggstanningen och grädda pajen. En sallad och någon lämplig dryck är lagom att servera till.
Frys in:
Det går utmärkt att frysa in både gräddade och ogräddade pajer. Gör gärna dubbel sats och frys den ena för senare tillfällen. Frys pajen ogräddad i den form den ska gräddas i. Förpacka väl med tätt frysemballage. Förvaringstid ca 2 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
QUICHE MED MUSSLOR OCH BROCCOLI
Quicher (fyllda pajer) är dryga, goda och billiga, kan förberedas i god tid och sedan gräddas när de ska serveras. De passar utmärkt som bjudrätt med bara en sallad. Här är en fin kombination med musslor och broccoli. Grahamsmjölet gör degen spröd och ger fin smak.
1 paj, ca 6 portioner
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 krm salt
1 krm bakpulver
175 g smör eller margarin
2 msk vatten
Fyllning:
1 pkt djupfryst broccoli, 250 g
1 burk musslor i vatten, ca 225 g
3 ägg
3 dl mjölk
eller 2 dl mjölk och 1 dl musselspad
1 msk potatismjöl
1 krm salt
1 krm vit- eller svartpeppar
2 krm senapspulver
eller 2 tsk senap
2 dl riven, stark ost
Gör pajdegen. Lägg mjölet i en hög på arbetsbänken eller i en skål. Tillsätt salt och bakpulver. Finfördela fettet i mjölblandningen med två knivar eller med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop degen och forma den till en boll. Låt den ligga i kylskåp 1 - 3 timmar.
Förbered fyllningen. Koka broccolin enligt anvisning på förpackningen. Låt den rinna av väl och svalna. Låt musslorna rinna av. Spara ev spadet och använd det till äggstanningen.
Vispa samman ägg, mjölk och ev musselspad. Tillsätt potatismjöl och kryddor.
Kläd en ugnssäker form med degen. Den bör gå väl upp på kanten. Nagga degen med en gaffel. Grädda degen först utan fyllning i ugn vid 200 grader ca 10 minuter. Lägg på broccoli, musslor och ost och häll på äggstanningen. Grädda pajen i ugn vid 200 grader ca 30 minuter eller tills äggstanningen stelnat.
Servera pajen med en sallad.
Ca 25 minuter att förbereda
1 - 3 timmar för degen att vila
Ca 40 minuter att grädda
Billigare:
Laga pajen med enbart musslor eller broccoli. Minska mängden ost till 1 dl.
Annorlunda:
Blanda 1 dl vetegroddar i pajdegen och tillsätt 1 äggula. Det ger en mörkare deg som är spröd och god och dessutom får vi extra mycket fibrer, något som är bra för bl a vår matsmältning.
Festligare:
Gör pajdegen som i vårt recept men variera fyllningen. Använd t ex 300 g färska rensade räkor eller 1 burk krabba i bitar tillsammans med musslorna. Använd grädde i stället för mjölk till äggstanningen.
Du kan också utesluta musslorna och lägga små tärningar av t ex rökt skinka eller rökt renstek i fyllningen, det blir en utsökt god kombination tillsammans med broccolin. Smaksätt då gärna med litet riven pepparrot.
Kom ihåg:
När du ska göra en pajdeg bör alla ingredienser vara väl avkylda. Använd alltså kallt mjöl, matfett och vatten. Stå inte heller för varmt när du arbetar samman degen. Låt den vila kallt.
Det är viktigt att nagga degen i botten innan du gräddar pajen. Degen blåser annars upp och blir ojämn.
Pajdeg utan socker bör du använda till förrättspajer, pajdeg med socker till efterrättspajer - men det är inte nödvändigt med socker.
Tips och idéer:
Det är verkligen inte nödvändigt att bjuda på många och krångliga rätter om du vill se dina vänner hemma. Vår quiche är en utmärkt bjudrätt. Du kan laga den i förväg, frysa den och bara tina i ugn när gästerna kommer.
Eller du kan förbereda den kvällen innan, förgrädda pajskalet och koka broccolin. Det enda du behöver göra är att vispa samman äggstanningen och grädda pajen. En sallad och någon lämplig dryck är lagom att servera till.
Frys in:
Det går utmärkt att frysa in både gräddade och ogräddade pajer. Gör gärna dubbel sats och frys den ena för senare tillfällen. Frys pajen ogräddad i den form den ska gräddas i. Förpacka väl med tätt frysemballage. Förvaringstid ca 2 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar