DAGENS RECEPT 13-07-11
BONDBRÖD MED HAVREGRYN
Att baka sitt eget matbröd är verkligen en lönande sysselsättning. Förutom att det blir billigare har man också den dubbla glädjen att få njuta av dofterna av degen. Det här är ett gammaldags bröd med havregryn. Förr bakade man det med överbliven gröt.
1 stort eller 2 mindre bröd
3 dl havregryn
6 dl vatten
2 msk matolja
1 tsk salt
1 msk farin
75 g jäst
2 tsk anis eller fänkål
6 dl grahamsmjöl
5½ dl vetemjöl
havregryn
Blanda havregryn, vatten, olja, salt och socker i en kastrull. Låt det få ett snabbt uppkok och sedan svalna till fingervärme. Smula sönder jästen i degbunken, tillsätt litet av havreblandningen och lös upp jästen i den. Tillsätt resten av havreblandningen och kryddorna. Rör efterhand i grahams- och vetemjöl, litet i sänder. Spara litet mjöl till utbakningen. Arbeta degen hela tiden så att den blir smidig. Täck över med bakduk och låt jäsa på varm plats ca 45 minuter.
Arbeta om degen. Ta upp den på mjölat bakbord och arbeta den med kraftiga tag så att den blir smidig och släpper bakbordet. Forma degen till 1 stor eller 2 mindre bullar. Knåda och lägg på smord plåt. Strö på litet havregryn. Låt brödet jäsa ca 35 minuter på varm plats.
Grädda brödet i ugn vid 175 grader ca 40 minuter eller tills det verkar genomgräddat. Pröva med sticka. Låt brödet svalna under duk.
Ca 30 minuter att förbereda
Ca 1 1/4 timme att jäsa
Ca 40 minuter att grädda
Enklare:
Använd överbliven havregrynsgröt. Det går åt ca 5 dl. Tillsätt då minst 1 dl ljummet vatten att lösa jästen i. I övrigt som i receptet.
Snabbare:
Låt brödet jäsa bara en gång. Baka då ut degen till 1 stort eller 2 mindre runda bröd. Lägg dem direkt på smord plåt. Låt dem jäsa på plåten ca 50 minuter eller tills de pöst upp och verkar lätta. Det kan hända att de flyter ut något. Grädda som i receptet. Brödet kan med denna metod bli något torrare, men är utmärkt att äta färskt.
Annorlunda:
Du kan blanda 2 dl rårivna morötter i degen, då blir brödet saftigare. Öka då ev mjölmängden något. Degen ska vara smidig och elastisk.
Kom ihåg:
Förvara alltid havregryn så mörkt och svalt som möjligt.
Förvara alltid jäst - både färsk och torrjäst - i kylskåp.
Du kan strö vetegroddar eller vetekli över brödet innan det gräddas. Det ger trevlig yta och ett bra tillskott av fibrer.
Du kan också strö litet riven ost på ytan. Det ger fin färg och god smak. Kummin, anis eller fänkål är också gott.
Grädda alltid större bröd på nedre falsen i ugnen.
Du kan grädda detta bröd i smorda, avlånga formar i stället.
Tips och idéer:
Spola alltid vatten i degbunken med detsamma du tagit upp degen på bakbordet. Då går bunken snabbt och lätt att diska.
Torka alltid av formar och plåtar med hushållspapper så snart de svalnat. Då går det lättare än när de kallnat och ev rester fastnat.
Spola alltid av brödpenslar med kallt vatten om du använt ägg till pensling. Om du använder hett vatten stelnar äggresterna och penseln blir svår att göra ren.
Frys in:
Det här brödet går bra att frysa. Dela det ev i mindre bitar. Förpacka väl. Tid att tina ca 3 timmar i rumstemperatur. Förvaringstid högst 6 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
BONDBRÖD MED HAVREGRYN
Att baka sitt eget matbröd är verkligen en lönande sysselsättning. Förutom att det blir billigare har man också den dubbla glädjen att få njuta av dofterna av degen. Det här är ett gammaldags bröd med havregryn. Förr bakade man det med överbliven gröt.
1 stort eller 2 mindre bröd
3 dl havregryn
6 dl vatten
2 msk matolja
1 tsk salt
1 msk farin
75 g jäst
2 tsk anis eller fänkål
6 dl grahamsmjöl
5½ dl vetemjöl
havregryn
Blanda havregryn, vatten, olja, salt och socker i en kastrull. Låt det få ett snabbt uppkok och sedan svalna till fingervärme. Smula sönder jästen i degbunken, tillsätt litet av havreblandningen och lös upp jästen i den. Tillsätt resten av havreblandningen och kryddorna. Rör efterhand i grahams- och vetemjöl, litet i sänder. Spara litet mjöl till utbakningen. Arbeta degen hela tiden så att den blir smidig. Täck över med bakduk och låt jäsa på varm plats ca 45 minuter.
Arbeta om degen. Ta upp den på mjölat bakbord och arbeta den med kraftiga tag så att den blir smidig och släpper bakbordet. Forma degen till 1 stor eller 2 mindre bullar. Knåda och lägg på smord plåt. Strö på litet havregryn. Låt brödet jäsa ca 35 minuter på varm plats.
Grädda brödet i ugn vid 175 grader ca 40 minuter eller tills det verkar genomgräddat. Pröva med sticka. Låt brödet svalna under duk.
Ca 30 minuter att förbereda
Ca 1 1/4 timme att jäsa
Ca 40 minuter att grädda
Enklare:
Använd överbliven havregrynsgröt. Det går åt ca 5 dl. Tillsätt då minst 1 dl ljummet vatten att lösa jästen i. I övrigt som i receptet.
Snabbare:
Låt brödet jäsa bara en gång. Baka då ut degen till 1 stort eller 2 mindre runda bröd. Lägg dem direkt på smord plåt. Låt dem jäsa på plåten ca 50 minuter eller tills de pöst upp och verkar lätta. Det kan hända att de flyter ut något. Grädda som i receptet. Brödet kan med denna metod bli något torrare, men är utmärkt att äta färskt.
Annorlunda:
Du kan blanda 2 dl rårivna morötter i degen, då blir brödet saftigare. Öka då ev mjölmängden något. Degen ska vara smidig och elastisk.
Kom ihåg:
Förvara alltid havregryn så mörkt och svalt som möjligt.
Förvara alltid jäst - både färsk och torrjäst - i kylskåp.
Du kan strö vetegroddar eller vetekli över brödet innan det gräddas. Det ger trevlig yta och ett bra tillskott av fibrer.
Du kan också strö litet riven ost på ytan. Det ger fin färg och god smak. Kummin, anis eller fänkål är också gott.
Grädda alltid större bröd på nedre falsen i ugnen.
Du kan grädda detta bröd i smorda, avlånga formar i stället.
Tips och idéer:
Spola alltid vatten i degbunken med detsamma du tagit upp degen på bakbordet. Då går bunken snabbt och lätt att diska.
Torka alltid av formar och plåtar med hushållspapper så snart de svalnat. Då går det lättare än när de kallnat och ev rester fastnat.
Spola alltid av brödpenslar med kallt vatten om du använt ägg till pensling. Om du använder hett vatten stelnar äggresterna och penseln blir svår att göra ren.
Frys in:
Det här brödet går bra att frysa. Dela det ev i mindre bitar. Förpacka väl. Tid att tina ca 3 timmar i rumstemperatur. Förvaringstid högst 6 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar