DAGENS RECEPT 13-07-09
OST- OCH SKINKFYLLDA BRÖD
Bättre färdkost än de här ost- och skinkfyllda bröden kan man knappast tänka sig. De är smörgås och god matsäck på en gång. Inte svåra att göra heller och genom att osten och skinkan bakas in i degen torkar de inte ut som vanliga matsäckssmörgåsar.
18 bröd
40 g jäst
1 msk ljummet vatten
2 msk smör eller margarin
2½ dl kall mjölk
1 krm salt
5 - 6 dl matbrödsmjöl av vete
Fyllning:
150 g god ost, t ex Herrgårds- eller Prästost
150 g kokt eller rökt skinka
litet paprikapulver
Pensling:
uppvispat ägg, mjölk eller vatten
Rör ut jästen i vattnet. Smält matfettet. Häll på mjölken och värm till 37 grader. Häll mjölkblandningen över jästen och tillsätt saltet. Arbeta in mjölet efter hand till en smidig deg. Låt den jäsa på varm, dragfri plats ca 35 minuter.
Skär ost och skinka i tjocka strimlor. Smörj muffinsformar av metall eller en muffinspanna.
Arbeta degen på bakbordet. Kavla ut den till en slät, rektangulär kaka och ta med runt mått ut kakor, litet större än formarna. Lägg kakorna i formarna och tryck till degen mot kanterna. Lägg i några ost- och skinkstrimlor och strö på paprikapulver. Kavla ut resten av degen och ta ut lock. Lägg dessa på formarna. Låt bröden jäsa ca 15 minuter och pensla dem sedan.
Grädda i ugn på mittersta falsen vid 200 grader ca 15 minuter eller tills bröden pöst upp och är genomgräddade.
Ca 25 minuter att förbereda
Ca 50 minuter att jäsa
Ca 15 minuter att grädda
Enklare:
Uteslut skinkan och fyll bröden med mjukost i stället för vanlig ost - 1 msk ost till varje bulle. Strö gärna över litet klippt grönt som t ex persilja eller gräslök. I övrigt som i vårt recept.
Snabbare:
Använd vanlig färdig mix till degen. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Fyll bröden med färska, rensade räkor
eller
kokt krabba i små bitar (strö klippt dill över skaldjuren och lägg på osten)
eller
fyll med smörfrästa champinjoner. Klicka litet ädelost över svampen. I övrigt som i receptet.
Kom ihåg:
Ha aldrig ett öppet fönster när du har en deg stående på jäsning. Degar ska stå på varm, dragfri plats.
Du kan pensla bröd med vatten, sirapsvatten, mjölk eller grädde, uppvispat ägg eller bara äggvita innan de gräddas. De får då vackrare yta och bättre färg.
Du kan blanda torkade kryddörter, riven ost eller t ex senapspulver eller litet curry i degen till de här bröden. Alla dessa kryddor ger en ny, pikant smak.
Tips och idéer:
Om du märker att övervärmen blir för stark, d v s att bullarna blir bruna på ytan men inte hinner bli genomgräddade, så lägg en bit aluminiumfolie över plåten eller ställ in en extra plåt i ugnen, högst upp.
Förvara alltid mjukt bröd i antingen burk med tättslutande lock eller i plastpåse. Ett halvt äpple i brödburken gör att brödet håller sig färskt länge.
Frys in:
Överblivna bullar kan frysas in. Förpacka dem väl. Tina i ugn vid 200 grader ca 10 minuter. Snabbtinat bröd fryser fortare och bör ätas upp med detsamma. Förvaringstid högst 2 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
OST- OCH SKINKFYLLDA BRÖD
Bättre färdkost än de här ost- och skinkfyllda bröden kan man knappast tänka sig. De är smörgås och god matsäck på en gång. Inte svåra att göra heller och genom att osten och skinkan bakas in i degen torkar de inte ut som vanliga matsäckssmörgåsar.
18 bröd
40 g jäst
1 msk ljummet vatten
2 msk smör eller margarin
2½ dl kall mjölk
1 krm salt
5 - 6 dl matbrödsmjöl av vete
Fyllning:
150 g god ost, t ex Herrgårds- eller Prästost
150 g kokt eller rökt skinka
litet paprikapulver
Pensling:
uppvispat ägg, mjölk eller vatten
Rör ut jästen i vattnet. Smält matfettet. Häll på mjölken och värm till 37 grader. Häll mjölkblandningen över jästen och tillsätt saltet. Arbeta in mjölet efter hand till en smidig deg. Låt den jäsa på varm, dragfri plats ca 35 minuter.
Skär ost och skinka i tjocka strimlor. Smörj muffinsformar av metall eller en muffinspanna.
Arbeta degen på bakbordet. Kavla ut den till en slät, rektangulär kaka och ta med runt mått ut kakor, litet större än formarna. Lägg kakorna i formarna och tryck till degen mot kanterna. Lägg i några ost- och skinkstrimlor och strö på paprikapulver. Kavla ut resten av degen och ta ut lock. Lägg dessa på formarna. Låt bröden jäsa ca 15 minuter och pensla dem sedan.
Grädda i ugn på mittersta falsen vid 200 grader ca 15 minuter eller tills bröden pöst upp och är genomgräddade.
Ca 25 minuter att förbereda
Ca 50 minuter att jäsa
Ca 15 minuter att grädda
Enklare:
Uteslut skinkan och fyll bröden med mjukost i stället för vanlig ost - 1 msk ost till varje bulle. Strö gärna över litet klippt grönt som t ex persilja eller gräslök. I övrigt som i vårt recept.
Snabbare:
Använd vanlig färdig mix till degen. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Fyll bröden med färska, rensade räkor
eller
kokt krabba i små bitar (strö klippt dill över skaldjuren och lägg på osten)
eller
fyll med smörfrästa champinjoner. Klicka litet ädelost över svampen. I övrigt som i receptet.
Kom ihåg:
Ha aldrig ett öppet fönster när du har en deg stående på jäsning. Degar ska stå på varm, dragfri plats.
Du kan pensla bröd med vatten, sirapsvatten, mjölk eller grädde, uppvispat ägg eller bara äggvita innan de gräddas. De får då vackrare yta och bättre färg.
Du kan blanda torkade kryddörter, riven ost eller t ex senapspulver eller litet curry i degen till de här bröden. Alla dessa kryddor ger en ny, pikant smak.
Tips och idéer:
Om du märker att övervärmen blir för stark, d v s att bullarna blir bruna på ytan men inte hinner bli genomgräddade, så lägg en bit aluminiumfolie över plåten eller ställ in en extra plåt i ugnen, högst upp.
Förvara alltid mjukt bröd i antingen burk med tättslutande lock eller i plastpåse. Ett halvt äpple i brödburken gör att brödet håller sig färskt länge.
Frys in:
Överblivna bullar kan frysas in. Förpacka dem väl. Tina i ugn vid 200 grader ca 10 minuter. Snabbtinat bröd fryser fortare och bör ätas upp med detsamma. Förvaringstid högst 2 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar