DAGENS RECEPT 13-07-05
SAFTIG RABARBERKAKA
Den första späda rabarbern är mild i smaken och inte så sur. Den passar därför bra till en saftig kaka som denna. Givetvis kan man använda rabarbern som kommer senare men då blir kakan en aning syrligare i smaken - lika uppskattat av många det också.
1 kaka i en 1½-litersform
eller liten långpanna
500 g färsk rabarber
200 g smör eller margarin
2½ dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 krm salt
1 dl mjölk eller gräddfil
Smörj och bröa formen. Sätt ugnen på 175 grader.
Skölj och skär rabarbern i bitar. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett åt gången. Rör kraftigt så att allt blandas. Blanda samman mjöl, bakpulver och salt. Rör ned denna blandning i smeten och tillsätt mjölk eller gräddfil.
Bred ut hälften av smeten i formen eller långpannan. Strö över rabarbern och bred över resten av smeten. Grädda kakan ca 45 minuter eller tills den verkar genomgräddad och har fått fin färg. Pröva med sticka.
Låt kakan stå en stund i ugnen. Stäng av värmen. Lossa den runt kanterna och låt den svalna. Stjälp upp den om du använt en rund form. Skär kakan i jämna bitar om du använt en långpanna. Lyft upp bitarna med stekspade.
Servera som dessert med grädde, gräddfil, crème fraîche, glass eller vaniljsås eller till kaffe eller te.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 45 minuter att grädda
Enklare:
Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och rör ned det. Tillsätt mjölblandningen. I övrigt som i vårt recept.
Snabbare:
Använd färdig sockerkaksmix. Tillsätt 3 msk smält smör eller margarin. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Använd en stekpanna med släta kanter. Smält 3 msk smör eller margarin i stekpannan. Rör i 3 msk brun farin och låt det smälta samman. Lägg i rabarberbitarna, gärna i mönster. Häll över smeten och jämna ut den. Grädda kakan i ugn vid 175 grader ca 50 minuter eller tills den är genomgräddad och fått fin färg. Lossa kakan försiktigt runt kanterna. Låt den stå några minuter. Stjälp sedan upp den. Rabarbern bildar ett mönster på kakan och farinsockerblandningen ger en mörk, glansig färg. Servera med glass eller grädde.
Kom ihåg:
Använder du den allra första, späda rabarbern till denna kaka behöver du inte skala den. På grövre stjälkar bör du skala av det yttre skalet. Går bäst med en liten vass kniv.
Du kan ev rulla rabarberbitarna i 2 msk vetemjöl eller potatismjöl innan du lägger dem i smeten. Mjölet tar upp litet av den vätska som rabarbern avger och frukten sjunker inte till botten.
Tips och idéer:
I stället för att använda socker kan du söta rabarber med honung. Det ger en mild och god smak.
Litet rivet citronskal ger en fin brytning i en rabarberkräm.
Ett äpple, rårivet eller finstrimlat, ger god smak åt en rabarberkräm eller -soppa.
Gräddfil eller crème fraîche är gott att bjuda till rabarber av alla slag. Kaso kan du också servera till rabarberkräm eller -soppa.
Frys in:
Det går utmärkt att frysa in rabarber. Enklast är att frysa den rå. Du kan sockra den eller låta den vara osockrad - det senare gör att du kan använda den på många sätt. Skölj rabarbern och skär den i bitar. Lägg i kartonger, plastburkar eller stadiga fryspåsar. Tillslut förpackningen väl. Förvaringstid ca 10 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
SAFTIG RABARBERKAKA
Den första späda rabarbern är mild i smaken och inte så sur. Den passar därför bra till en saftig kaka som denna. Givetvis kan man använda rabarbern som kommer senare men då blir kakan en aning syrligare i smaken - lika uppskattat av många det också.
1 kaka i en 1½-litersform
eller liten långpanna
500 g färsk rabarber
200 g smör eller margarin
2½ dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 krm salt
1 dl mjölk eller gräddfil
Smörj och bröa formen. Sätt ugnen på 175 grader.
Skölj och skär rabarbern i bitar. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett åt gången. Rör kraftigt så att allt blandas. Blanda samman mjöl, bakpulver och salt. Rör ned denna blandning i smeten och tillsätt mjölk eller gräddfil.
Bred ut hälften av smeten i formen eller långpannan. Strö över rabarbern och bred över resten av smeten. Grädda kakan ca 45 minuter eller tills den verkar genomgräddad och har fått fin färg. Pröva med sticka.
Låt kakan stå en stund i ugnen. Stäng av värmen. Lossa den runt kanterna och låt den svalna. Stjälp upp den om du använt en rund form. Skär kakan i jämna bitar om du använt en långpanna. Lyft upp bitarna med stekspade.
Servera som dessert med grädde, gräddfil, crème fraîche, glass eller vaniljsås eller till kaffe eller te.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 45 minuter att grädda
Enklare:
Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och rör ned det. Tillsätt mjölblandningen. I övrigt som i vårt recept.
Snabbare:
Använd färdig sockerkaksmix. Tillsätt 3 msk smält smör eller margarin. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Använd en stekpanna med släta kanter. Smält 3 msk smör eller margarin i stekpannan. Rör i 3 msk brun farin och låt det smälta samman. Lägg i rabarberbitarna, gärna i mönster. Häll över smeten och jämna ut den. Grädda kakan i ugn vid 175 grader ca 50 minuter eller tills den är genomgräddad och fått fin färg. Lossa kakan försiktigt runt kanterna. Låt den stå några minuter. Stjälp sedan upp den. Rabarbern bildar ett mönster på kakan och farinsockerblandningen ger en mörk, glansig färg. Servera med glass eller grädde.
Kom ihåg:
Använder du den allra första, späda rabarbern till denna kaka behöver du inte skala den. På grövre stjälkar bör du skala av det yttre skalet. Går bäst med en liten vass kniv.
Du kan ev rulla rabarberbitarna i 2 msk vetemjöl eller potatismjöl innan du lägger dem i smeten. Mjölet tar upp litet av den vätska som rabarbern avger och frukten sjunker inte till botten.
Tips och idéer:
I stället för att använda socker kan du söta rabarber med honung. Det ger en mild och god smak.
Litet rivet citronskal ger en fin brytning i en rabarberkräm.
Ett äpple, rårivet eller finstrimlat, ger god smak åt en rabarberkräm eller -soppa.
Gräddfil eller crème fraîche är gott att bjuda till rabarber av alla slag. Kaso kan du också servera till rabarberkräm eller -soppa.
Frys in:
Det går utmärkt att frysa in rabarber. Enklast är att frysa den rå. Du kan sockra den eller låta den vara osockrad - det senare gör att du kan använda den på många sätt. Skölj rabarbern och skär den i bitar. Lägg i kartonger, plastburkar eller stadiga fryspåsar. Tillslut förpackningen väl. Förvaringstid ca 10 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar