Avsluta måltiden med en chokladpaj som ligger farligt nära godisgränsen. Recept ur ICA-Kuriren nr 1 - 2/11.
LYXIG CHOKLADPAJ MED VISPGRÄDDE
12 - 16 bitar
150 g vetemjöl
1 1/2 msk socker
1/4 tsk salt
120 g smör, kylskåpskallt
3 - 4 msk kallt vatten
100 g mörk choklad till pensling
Chokladkräm:
300 g mörk choklad, 54%
2 dl vispgrädde
3 äggulor (medelstora ägg)
40 g osaltat smör
lösvispad grädde till servering
Blanda mjöl, socker och salt i matberedare med kniven monterad. Tillsätt smöret i tärningar. Mixa med pulsknappen till ett smul, tillsätt vattnet en matsked i taget och kör tills smulet börjar gå ihop till en boll. Slå in i plastfolie och kyl minst en timme.
Kavla ut pajdegen tung och klä en 24 cm pajform med lös botten. Nagga botten. Kyl igen. Fodra pajformen med bakplåtspapper och fyll med torra bönor eller riskorn för att hindra pajskalets kanter från att falla ihop. Grädda i 200 grader 7 - 9 minuter. Lyft bort papperet med bönor/ris och grädda 7 - 9 minuter till, tills skalet är torrt och har fått litet färg. Låt svalna.
Smält 100 g choklad försiktigt och pensla den svalnade bottnen med den. Låt stelna.
Chokladkräm:
Hacka chokladen fint och lägg den i en rymlig skål. Hetta upp grädden till kokpunkten och slå den över chokladen. Rör tills chokladen har smält. Blanda i äggulor, en i taget, och sedan smöret, skuret i tärningar. Avsluta med en liten nypa salt. Häll chokladkrämen i pajskalet, låt svalna och förvara svalt.
Skär chokladpajen i ganska smala bitar med het vass kniv och servera med vispad grädde.
LYXIG CHOKLADPAJ MED VISPGRÄDDE
12 - 16 bitar
150 g vetemjöl
1 1/2 msk socker
1/4 tsk salt
120 g smör, kylskåpskallt
3 - 4 msk kallt vatten
100 g mörk choklad till pensling
Chokladkräm:
300 g mörk choklad, 54%
2 dl vispgrädde
3 äggulor (medelstora ägg)
40 g osaltat smör
lösvispad grädde till servering
Blanda mjöl, socker och salt i matberedare med kniven monterad. Tillsätt smöret i tärningar. Mixa med pulsknappen till ett smul, tillsätt vattnet en matsked i taget och kör tills smulet börjar gå ihop till en boll. Slå in i plastfolie och kyl minst en timme.
Kavla ut pajdegen tung och klä en 24 cm pajform med lös botten. Nagga botten. Kyl igen. Fodra pajformen med bakplåtspapper och fyll med torra bönor eller riskorn för att hindra pajskalets kanter från att falla ihop. Grädda i 200 grader 7 - 9 minuter. Lyft bort papperet med bönor/ris och grädda 7 - 9 minuter till, tills skalet är torrt och har fått litet färg. Låt svalna.
Smält 100 g choklad försiktigt och pensla den svalnade bottnen med den. Låt stelna.
Chokladkräm:
Hacka chokladen fint och lägg den i en rymlig skål. Hetta upp grädden till kokpunkten och slå den över chokladen. Rör tills chokladen har smält. Blanda i äggulor, en i taget, och sedan smöret, skuret i tärningar. Avsluta med en liten nypa salt. Häll chokladkrämen i pajskalet, låt svalna och förvara svalt.
Skär chokladpajen i ganska smala bitar med het vass kniv och servera med vispad grädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar