onsdag 26 april 2017

Frasig Napoleontårta

Det här receptet har jag inte vågat mig på än. Jag är lite osäker på det där med att kavla ut till givna mått, mina bottnar ser ofta ut som oceanens böljor ... men en vacker dag ger jag mig på det! Det är i alla fall hämtat ur Husmoderns Köksalmanack 1981. :-D


FRASIG NAPOLEONTÅRTA

Frasiga smördegsbottnar som läggs ihop med äppelmos och gulpösig citronkräm och överst får en rosig glasyr - det blir en riktig Napoleontårta! I stället för citronkräm kan man göra vaniljkräm. Följ då bara receptet här, men uteslut citronen och ta litet mer vanilj.

Man kan också använda djupfryst smördeg till bottnarna. De blir då något mindre än här, om man beräknar 1 degplatta per botten. Man kan då i stället göra två mindre tårtor.


Bottnar:
250 g smör eller margarin
250 g vetemjöl
1 1/4 msk grädde
1 1/4 msk vatten

Fyllning:
Ca 1 1/2 dl äppelmos

Citronkräm:
2 dl grädde
2 äggulor
1 msk socker
1/2 msk maizena
3 blad gelatin
1 1/2 dl vispgrädde
ca 1 msk vaniljsocker
2 tsk rivet citronskal
ca 1/2 msk citronsaft

Glasyr:
röd vinbärsgelé
1 1/2 dl florsocker
ca 1 1/2 msk vatten


Hacka samman smör och mjöl, tillsätt grädde och vatten och arbeta snabbt ihop en deg som får vila kallt. Dela degen i 3 delar och kavla ut varje till en rektangel, ca 16 x 30 cm. Lägg dem på smord plåt och nagga dem ganska tätt. Grädda i 250 grader 6 - 8 minuter. Låt bottnarna kallna.

Citronkräm: Vispa ihop grädde, gulor, socker och maizena i en kastrull och låt det sjuda under kraftig vispning till en tjock kräm. Lägg i och smält de blötlagda och urkramade gelatinbladen. Blanda ned den vispade grädden när krämen kallnat och börjat tjockna. Smaka av med vaniljsocker samt skal och saft av citron.

Glasyr: Smält geléet på svag värme, låt det svalna något och pensla det sedan över en av bottnarna. Rör florsocker och vatten till en slät, tjock massa och bred ett tunt lager över det stelnade geléet.

Lägg ihop de 3 bottnarna med äppelmos och citronkräm emellan och den glaserade bottnen överst. Servera tårtan kall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar