Det står en äppelsockerkaka i ugnen och sedan är det dags att röra ihop degen till jordnötskakorna! Så i kväll blir det ett litet kaffekalas ... jag MÅSTE nog lära mig dricka kaffe!
Här är receptet på den äppelsockerkaka vi gör.
ENKEL ÄPPELSOCKERKAKA
Den perfekta kakan att baka när det är lite kort om tid. Ibland är det enkla det bästa!
12 bitar
Sockerkakssmet:
100 g smör
1 1/2 dl mjölk
3 ägg
3 dl socker
4 1/2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1/2 tsk kardemummakärnor, malda i mortel
(fast vi tog stött kardemumma och rejält också, ca 2 tsk)
smör och ströbröd till formen
Fyllning:
2 stora eller 3 små äpplen, valfri sort (vi tog Ingrid Marie)
1 msk smör
1 msk socker
1/2 tsk kanel
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer ca 2 liter.
Skala, kärna ur och skär äpplena i cm-stora bitar. Stek äppelbitarna lätt i smöret och strö sedan över socker och kanel (detta gjorde dock inte vi utan vi klyftade äpplena tunt och blandade dem med socker och kanel och stack ned dem råa i smeten). Ställ åt sidan och låt svalna.
Smält smöret i en kastrull och blanda i mjölken. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke och tillsätt den varma vätskan. Sikta samman de torra ingredienserna, vänd ned dem i bunken och rör om. Rör i äppelbitarna och häll sedan smeten i formen. Grädda kakan i mitten av ugnen 45 - 50 minuter. Kontrollera med sticka att kakan är färdiggräddad i mitten. Ta ut kakan och låt den stå ett par minuter i formen. Vänd sedan upp den på ett fat och låt formen sitta kvar tills kakan har svalnat. På så sätt blir kakan saftigare.
Ur "Min Äppelbok" av Elisabeth Johansson (som för övrigt verkar vara ett smärre underverk - jag har tre böcker av henne och har sällan sett så många goda recept på ett och samma ställe!)
PS. Det visade sig att kakan inte var färdiggräddad efter angiven tid. Vi använde en 2 1/2-litersform och eftersom den har högre kanter tar det längre tid för värmen att nå ända in till kakan. Vi hade den inne 10 extra minuter och sedan fick den stå en stund i ugnens eftervärme. Nu verkar den perfekt.
Här är receptet på den äppelsockerkaka vi gör.
ENKEL ÄPPELSOCKERKAKA
Den perfekta kakan att baka när det är lite kort om tid. Ibland är det enkla det bästa!
12 bitar
Sockerkakssmet:
100 g smör
1 1/2 dl mjölk
3 ägg
3 dl socker
4 1/2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1/2 tsk kardemummakärnor, malda i mortel
(fast vi tog stött kardemumma och rejält också, ca 2 tsk)
smör och ströbröd till formen
Fyllning:
2 stora eller 3 små äpplen, valfri sort (vi tog Ingrid Marie)
1 msk smör
1 msk socker
1/2 tsk kanel
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer ca 2 liter.
Skala, kärna ur och skär äpplena i cm-stora bitar. Stek äppelbitarna lätt i smöret och strö sedan över socker och kanel (detta gjorde dock inte vi utan vi klyftade äpplena tunt och blandade dem med socker och kanel och stack ned dem råa i smeten). Ställ åt sidan och låt svalna.
Smält smöret i en kastrull och blanda i mjölken. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke och tillsätt den varma vätskan. Sikta samman de torra ingredienserna, vänd ned dem i bunken och rör om. Rör i äppelbitarna och häll sedan smeten i formen. Grädda kakan i mitten av ugnen 45 - 50 minuter. Kontrollera med sticka att kakan är färdiggräddad i mitten. Ta ut kakan och låt den stå ett par minuter i formen. Vänd sedan upp den på ett fat och låt formen sitta kvar tills kakan har svalnat. På så sätt blir kakan saftigare.
Ur "Min Äppelbok" av Elisabeth Johansson (som för övrigt verkar vara ett smärre underverk - jag har tre böcker av henne och har sällan sett så många goda recept på ett och samma ställe!)
PS. Det visade sig att kakan inte var färdiggräddad efter angiven tid. Vi använde en 2 1/2-litersform och eftersom den har högre kanter tar det längre tid för värmen att nå ända in till kakan. Vi hade den inne 10 extra minuter och sedan fick den stå en stund i ugnens eftervärme. Nu verkar den perfekt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar