Så här skriver Mia Öhrn i sin bok "Klassiska kakor på nytt sätt":
"Ambrosiakakan var förr en given godsak på kaffebordet. Här är en uppfriskad variant där suckatet (syltat citrusskal) byts ut mot torkade tropiska frukter. Kakan och glasyren får dessutom ett rejält stänk av citron som passar bra till den saftigt kompakta botten."
AMBROSIAKAKA
125 g rumsvarmt smör
175 g mandelmassa
3 ägg
2 dl vetemjöl (120 g)
1 tsk bakpulver
rivet skal av 1 citron
2 msk pressad citronsaft
smör till formen
Glasyr och dekor:
3 dl florsocker
ca 3 msk pressad citronsaft
75 g (ca 1 dl) torkad tropisk frukt, t ex ananas,
papaya och mango
Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Arbeta in smöret i mandelmassan till en jämn och klumpfri smet. Rör ned ett ägg i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned i smeten tillsammans med rivet citronskal och citronsaft. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader 15 - 20 minuter. Låt kakan svalna helt och lossa den från formen.
Rör ihop florsockret med citronsaften lite i taget tills du har en ganska lös men inte alltför rinnig glasyr. Lägg kakan på ett fint fat och bred glasyren över den. Hacka den torkade frukten ganska fint och strö den över glasyren. Låt glasyren stelna i rumstemperatur.
"Ambrosiakakan var förr en given godsak på kaffebordet. Här är en uppfriskad variant där suckatet (syltat citrusskal) byts ut mot torkade tropiska frukter. Kakan och glasyren får dessutom ett rejält stänk av citron som passar bra till den saftigt kompakta botten."
AMBROSIAKAKA
125 g rumsvarmt smör
175 g mandelmassa
3 ägg
2 dl vetemjöl (120 g)
1 tsk bakpulver
rivet skal av 1 citron
2 msk pressad citronsaft
smör till formen
Glasyr och dekor:
3 dl florsocker
ca 3 msk pressad citronsaft
75 g (ca 1 dl) torkad tropisk frukt, t ex ananas,
papaya och mango
Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Arbeta in smöret i mandelmassan till en jämn och klumpfri smet. Rör ned ett ägg i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned i smeten tillsammans med rivet citronskal och citronsaft. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader 15 - 20 minuter. Låt kakan svalna helt och lossa den från formen.
Rör ihop florsockret med citronsaften lite i taget tills du har en ganska lös men inte alltför rinnig glasyr. Lägg kakan på ett fint fat och bred glasyren över den. Hacka den torkade frukten ganska fint och strö den över glasyren. Låt glasyren stelna i rumstemperatur.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar