CITRONMOUSSETÅRTA MED JORDGUBBAR
Fluffig och len är den här ljuvliga moussetårtan med cheesecakebotten. Förvara den kallt till servering, annars kan den smälta ihop en aning.
1 tårta
Botten:
100 g digestivekex
50 g socker
50 g smör
Citronmousse:
4 gelatinblad
3 ägg
1 1/2 dl florsocker
2 1/2 dl vispgrädde
2 små citroner
1 dl kesella
Garnering:
färska jordgubbar
Botten:
Sätt ugnen på 175°. Blanda ingredienserna i en matberedare eller smula kexen och blanda med socker och smör. Klipp ut en rundel bakplåtspapper efter botten på en form med löstagbar kant och lägg i botten av formen. Tryck ut kexblandningen på papperet och grädda i ugnen 10 minuter.
Mousse:
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 minuter. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa gulorna pösiga tillsammans med florsockret i en skål. Vispa äggvitorna till hårt skum i en annan. Vispa grädden ganska hårt i en tredje.
Tvätta citronerna, riv skalet fint och lägg det åt sidan. Pressa juicen från den ena citronen i en kastrull och spara den andra till ett senare tillfälle. Krama ur gelatinbladen, lägg dem i kastrullen och värm försiktigt tillsammans med citronjuicen tills de smält helt. Låt svalna något och häll citronblandningen i skålen med äggulesmet under omrörning. Tillsätt citronskal och kesella, vänd ned grädden och sist äggvitorna.
Häll smeten i formen med den gräddade och avsvalnade kexbotten, plasta in och låt stelna i kylen minst 4 timmar.
Skär tårtan i munsbitar, toppa med jordgubbshalvor och lägg upp på ett fint serveringsfat.
Matmagasinet 3/10
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar