onsdag 26 april 2017

Citronmoussetårta med jordgubbar

CITRONMOUSSETÅRTA MED JORDGUBBAR

Fluffig och len är den här ljuvliga moussetårtan med cheesecakebotten. Förvara den kallt till servering, annars kan den smälta ihop en aning.

1 tårta

Botten:
100 g digestivekex
50 g socker
50 g smör

Citronmousse:
4 gelatinblad
3 ägg
1 1/2 dl florsocker
2 1/2 dl vispgrädde
2 små citroner
1 dl kesella

Garnering:
färska jordgubbar


Botten:
Sätt ugnen på 175°. Blanda ingredienserna i en matberedare eller smula kexen och blanda med socker och smör. Klipp ut en rundel bakplåtspapper efter botten på en form med löstagbar kant och lägg i botten av formen. Tryck ut kexblandningen på papperet och grädda i ugnen 10 minuter.

Mousse:
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 minuter. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa gulorna pösiga tillsammans med florsockret i en skål. Vispa äggvitorna till hårt skum i en annan. Vispa grädden ganska hårt i en tredje.

Tvätta citronerna, riv skalet fint och lägg det åt sidan. Pressa juicen från den ena citronen i en kastrull och spara den andra till ett senare tillfälle. Krama ur gelatinbladen, lägg dem i kastrullen och värm försiktigt tillsammans med citronjuicen tills de smält helt. Låt svalna något och häll citronblandningen i skålen med äggulesmet under omrörning. Tillsätt citronskal och kesella, vänd ned grädden och sist äggvitorna.

Häll smeten i formen med den gräddade och avsvalnade kexbotten, plasta in och låt stelna i kylen minst 4 timmar.

Skär tårtan i munsbitar, toppa med jordgubbshalvor och lägg upp på ett fint serveringsfat.

Matmagasinet 3/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar