DAGENS RECEPT 13-08-11
GODA SCONES
Lättbakade och verkligt goda är dessa scones, som får fin smak av stött fänkål och litet farin (kan uteslutas om man vill). De är allra bäst nygräddade, som allt annat bakpulverbröd.
16 scones (4 kakor)
4 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
½ tsk salt
1 msk farin
1 tsk stött fänkål
4 tsk bakpulver
100 g smör eller margarin
2 dl mjölk
1 dl gräddfil eller filmjölk
Pensling:
mjölk
ev farin
Börja med att smörja plåten. Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda de bägge mjölsorterna, salt, farin, fänkål och bakpulver väl i en rymlig skål. Skär matfettet i bitar och lägg det i mjölblandningen. Finfördela sedan fettet med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt mjölk och gräddfil eller filmjölk. Arbeta snabbt samman till en deg, men arbeta den inte för mycket.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela den i 4 delar. Platta ut eller kavla ut varje del till en ganska tjock rundel. Lägg kakorna på plåten. Skär djupa skåror i varje kaka korsvis med mjölad kniv. Låt inte kniven gå igenom helt.
Pensla ev med litet mjölk och strö över litet farin. Grädda kakorna i ugn vid 250 grader ca 10 minuter eller tills de pöst upp, fått lätt färg och verkar torra och genomgräddade. Bryt kakorna i bitar efter skårorna. Servera dem varma med smör och gärna marmelad.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att grädda
Enklare:
Använd enbart vetemjöl till degen. Uteslut filmjölk eller gräddfil och ta i stället 3 dl mjölk. I övrigt som i vårt recept.
Snabbare:
Använd färdig sconesmix. Krydda som i vårt recept. Följ i övrigt anvisningen på förpackningen.
Annorlunda:
Blanda 3 msk vetegroddar i degen. Strö litet vetegroddar på ytan innan du gräddar. I övrigt som i vårt recept.
Kom ihåg:
Fiber eller kostfiber har visat sig ha stor betydelse för vår matsmältning och för vår allmänna hälsa. De finns mycket i spannmålsprodukter - ju grövre mjölet är, desto mer fibrer finns det i det. Det är alltså bra att äta grövre bröd eller att blanda t ex kli i en deg.
Bakpulverbröd blir alltid något torrare och har kortare hållbarhet än bröd bakat med jäst. Å andra sidan kräver bakpulverbröd ingen jäsning utan är ett snabbröd.
Tips och idéer:
Om farin hårdnat mjuknar det om du lägger en skiva vitt mjukt bröd i burken med sockret.
Om du vill kan du använda sconesdeg till en enkel, lättbakad pizza. Uteslut sockret. Kavla ut degen tunt, lägg på önskad fyllning och grädda i ugn vid 225 grader ca 15 minuter. Vårt recept räcker till 2 ganska stora pizzor.
Från Nya Mästerkocken 1984
GODA SCONES
Lättbakade och verkligt goda är dessa scones, som får fin smak av stött fänkål och litet farin (kan uteslutas om man vill). De är allra bäst nygräddade, som allt annat bakpulverbröd.
16 scones (4 kakor)
4 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
½ tsk salt
1 msk farin
1 tsk stött fänkål
4 tsk bakpulver
100 g smör eller margarin
2 dl mjölk
1 dl gräddfil eller filmjölk
Pensling:
mjölk
ev farin
Börja med att smörja plåten. Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda de bägge mjölsorterna, salt, farin, fänkål och bakpulver väl i en rymlig skål. Skär matfettet i bitar och lägg det i mjölblandningen. Finfördela sedan fettet med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt mjölk och gräddfil eller filmjölk. Arbeta snabbt samman till en deg, men arbeta den inte för mycket.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela den i 4 delar. Platta ut eller kavla ut varje del till en ganska tjock rundel. Lägg kakorna på plåten. Skär djupa skåror i varje kaka korsvis med mjölad kniv. Låt inte kniven gå igenom helt.
Pensla ev med litet mjölk och strö över litet farin. Grädda kakorna i ugn vid 250 grader ca 10 minuter eller tills de pöst upp, fått lätt färg och verkar torra och genomgräddade. Bryt kakorna i bitar efter skårorna. Servera dem varma med smör och gärna marmelad.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att grädda
Enklare:
Använd enbart vetemjöl till degen. Uteslut filmjölk eller gräddfil och ta i stället 3 dl mjölk. I övrigt som i vårt recept.
Snabbare:
Använd färdig sconesmix. Krydda som i vårt recept. Följ i övrigt anvisningen på förpackningen.
Annorlunda:
Blanda 3 msk vetegroddar i degen. Strö litet vetegroddar på ytan innan du gräddar. I övrigt som i vårt recept.
Kom ihåg:
Fiber eller kostfiber har visat sig ha stor betydelse för vår matsmältning och för vår allmänna hälsa. De finns mycket i spannmålsprodukter - ju grövre mjölet är, desto mer fibrer finns det i det. Det är alltså bra att äta grövre bröd eller att blanda t ex kli i en deg.
Bakpulverbröd blir alltid något torrare och har kortare hållbarhet än bröd bakat med jäst. Å andra sidan kräver bakpulverbröd ingen jäsning utan är ett snabbröd.
Tips och idéer:
Om farin hårdnat mjuknar det om du lägger en skiva vitt mjukt bröd i burken med sockret.
Om du vill kan du använda sconesdeg till en enkel, lättbakad pizza. Uteslut sockret. Kavla ut degen tunt, lägg på önskad fyllning och grädda i ugn vid 225 grader ca 15 minuter. Vårt recept räcker till 2 ganska stora pizzor.
Från Nya Mästerkocken 1984
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar