DAGENS RECEPT 13-07-23
FRASIGA APELSINBULLAR
Detta är kanske en ovanlig kombination - apelsin och nötter i bullar. Men de blir synnerligen läckra och goda - nästan som wienerbröd. Allra godast blir de givetvis om de serveras medan de ännu är varma. Sprödvärm dem annars i ugn några minuter.
Ca 30 bullar
50 g jäst
3½ dl mjölk
ca 11 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
150 g smör eller margarin
3 msk socker
1 ägg
uppvispat ägg eller mjölk till pensling
Fyllning:
150 g smör eller margarin
4 msk socker
1 dl hackade nötter
2 msk rivet apelsinskal
1 msk apelsinjuice eller nypressad apelsinsaft
Glasyr:
1½ dl florsocker
2 msk apelsinjuice
1 msk mjölk eller grädde
(rivet apelsinskal)
Smula sönder jästen i degbunken. Värm mjölken till ca 37 grader och häll den över jästen. Rör ut den. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt detta. Arbeta till en smidig deg. Rör matfett och socker, tillsätt detta och arbeta in ägget. Låt degen jäsa på varm, dragfri plats ca 30 minuter.
Gör fyllningen. Rör smör och socker. Tillsätt nötter, apelsinskal och apelsinjuice eller -saft.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidig. Dela i två delar. Kavla varje del till en rektangulär kaka och bred på fyllningen. Rulla samman. Skär rullen i jämna bitar. Sno dem ett halvt varv. Lägg dem i formar eller på smord plåt. Låt bullarna jäsa 25 - 30 minuter och pensla sedan med ägg eller mjölk. Grädda bullarna i ugn vid 225 grader ca 15 minuter eller tills de fått vacker färg och är genomgräddade.
Rör samman glasyren. Bred den över bullarna medan de är varma. Strö ev över apelsinskal.
Ca 25 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att grädda
Snabbare:
Använd färdig vetebrödsmix. Tillsätt 1 ägg till degen och 1 tsk bakpulver. Använd färdig mandelmassa - rör ut den med 1 äggula och litet pressad apelsinsaft eller apelsinjuice. I övrigt som i vårt recept. Baka ut degen direkt och låt bullarna jäsa bara en gång på plåten.
Billigare:
Gör en fyllning av litet matfett, socker och krossade cornflakes i stället för nötter. smaksätt med apelsin (skal och saft). I övrigt som i vårt recept, men uteslut glasyren.
Enklare:
Gör en krans eller två flätor av degen i stället för bullar. I övrigt som i vårt recept. Låt degen jäsa en eller två gånger beroende på hur mycket tid du har.
Kom ihåg:
Bröd som får jäsa bara en gång blir lätt torrare och mindre hållbart. Ska brödet ätas relativt snabbt går det emellertid bra med bara en jäsning.
När du använder mycket spelsiner som ren frukt i hushållet är det klokt att riva av skalet först. Varva det sedan med socker i en liten burk och ha det till smaksättning av bakverk och efterrätter. Det går precis lika bra att äta apelsiner utan det yttersta gula skalet.
Tips och idéer:
Du kan tina bullarna i rumstemperatur ca en halvtimme eller i ugn vid ca 200 grader ca 5 minuter. Om du tinar brödet i ugn blir det lätt något torrare och bör därför ätas med detsamma.
Bröd som förvarats ett par dagar i burk kan färskas upp genom att du värmer det i ugn vid 200 grader ca 5 minuter.
Frys in:
Vetebröd och bullar bör frysas så snart de kallnat, d v s medan de ännu är nygräddade. Förpacka väl och i så stora mängder som går åt vid varje tillfälle. Glasera dem sedan de tinat. Förvaringstid 4 - 5 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
FRASIGA APELSINBULLAR
Detta är kanske en ovanlig kombination - apelsin och nötter i bullar. Men de blir synnerligen läckra och goda - nästan som wienerbröd. Allra godast blir de givetvis om de serveras medan de ännu är varma. Sprödvärm dem annars i ugn några minuter.
Ca 30 bullar
50 g jäst
3½ dl mjölk
ca 11 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
150 g smör eller margarin
3 msk socker
1 ägg
uppvispat ägg eller mjölk till pensling
Fyllning:
150 g smör eller margarin
4 msk socker
1 dl hackade nötter
2 msk rivet apelsinskal
1 msk apelsinjuice eller nypressad apelsinsaft
Glasyr:
1½ dl florsocker
2 msk apelsinjuice
1 msk mjölk eller grädde
(rivet apelsinskal)
Smula sönder jästen i degbunken. Värm mjölken till ca 37 grader och häll den över jästen. Rör ut den. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt detta. Arbeta till en smidig deg. Rör matfett och socker, tillsätt detta och arbeta in ägget. Låt degen jäsa på varm, dragfri plats ca 30 minuter.
Gör fyllningen. Rör smör och socker. Tillsätt nötter, apelsinskal och apelsinjuice eller -saft.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidig. Dela i två delar. Kavla varje del till en rektangulär kaka och bred på fyllningen. Rulla samman. Skär rullen i jämna bitar. Sno dem ett halvt varv. Lägg dem i formar eller på smord plåt. Låt bullarna jäsa 25 - 30 minuter och pensla sedan med ägg eller mjölk. Grädda bullarna i ugn vid 225 grader ca 15 minuter eller tills de fått vacker färg och är genomgräddade.
Rör samman glasyren. Bred den över bullarna medan de är varma. Strö ev över apelsinskal.
Ca 25 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att grädda
Snabbare:
Använd färdig vetebrödsmix. Tillsätt 1 ägg till degen och 1 tsk bakpulver. Använd färdig mandelmassa - rör ut den med 1 äggula och litet pressad apelsinsaft eller apelsinjuice. I övrigt som i vårt recept. Baka ut degen direkt och låt bullarna jäsa bara en gång på plåten.
Billigare:
Gör en fyllning av litet matfett, socker och krossade cornflakes i stället för nötter. smaksätt med apelsin (skal och saft). I övrigt som i vårt recept, men uteslut glasyren.
Enklare:
Gör en krans eller två flätor av degen i stället för bullar. I övrigt som i vårt recept. Låt degen jäsa en eller två gånger beroende på hur mycket tid du har.
Kom ihåg:
Bröd som får jäsa bara en gång blir lätt torrare och mindre hållbart. Ska brödet ätas relativt snabbt går det emellertid bra med bara en jäsning.
När du använder mycket spelsiner som ren frukt i hushållet är det klokt att riva av skalet först. Varva det sedan med socker i en liten burk och ha det till smaksättning av bakverk och efterrätter. Det går precis lika bra att äta apelsiner utan det yttersta gula skalet.
Tips och idéer:
Du kan tina bullarna i rumstemperatur ca en halvtimme eller i ugn vid ca 200 grader ca 5 minuter. Om du tinar brödet i ugn blir det lätt något torrare och bör därför ätas med detsamma.
Bröd som förvarats ett par dagar i burk kan färskas upp genom att du värmer det i ugn vid 200 grader ca 5 minuter.
Frys in:
Vetebröd och bullar bör frysas så snart de kallnat, d v s medan de ännu är nygräddade. Förpacka väl och i så stora mängder som går åt vid varje tillfälle. Glasera dem sedan de tinat. Förvaringstid 4 - 5 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar