söndag 14 juni 2015

Mjuk jordgubbs- och ingefärskaka

MJUK JORDGUBBS- OCH INGEFÄRSKAKA

Syltad ingefära i sockerlag ger den här mjuka kakan en fräsch och spännande smak.

1 kaka

100 g smör eller margarin
2 dl socker
2 ägg
1 msk finhackad syltad ingefära
i sockerlag
1 msk lag från ingefäran
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver
3/4 dl vispgrädde

Garnering:
6 dl färska jordgubbar
+ ½ msk vetemjöl
½ dl mandelspån
florsocker

Kanelgrädde:
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
½ tsk malen kanel
2 krm nystött kardemumma
ev 1 msk hackad färsk kanelbasilika


Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en rund bakform, ca 21 cm i diameter. Formen får gärna ha löstagbar kant.

Rör matfett och socker ljust och poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör smeten slät mellan varje. Tillsätt den hackade ingefäran i smeten tillsammans med lagen.

Blanda de torra ingredienserna och sikta ned i smeten samtidigt som vispgrädden tillsätts. Rör varsamt smeten slät och bred ut den jämnt i formen. Dela jordgubbarna och strö över vetemjölet. Rör om varsamt, så att bitarna blir jämnt mjölade. Strö ut dem jämnt över kakan och strö över den flagade mandeln. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 45 minuter eller tills den känns torr vid test med provsticka. Låt kallna i formen innan den varsamt lossas.

Kanelgrädde:
Vispa grädden lätt och smaksätt med vaniljsocker, kanel, kardemumma och ev kanelbasilika.

Sikta litet florsocker över kakan och servera med kanelgrädden.



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar