lördag 27 juni 2015

Mandelkaka med lemon curd och jordgubbar

MANDELKAKA MED LEMON CURD
OCH JORDGUBBAR

Hemgjord lemon curd utan färgämnen och med mycket smör är den allra bästa. Det här receptet ger 3 - 4 dl färdig lemon curd.

4 - 6 personer

Mandelkaka:
400 g mandelmassa
200 g mjukt smör eller margarin
½ msk vaniljpulver
skal av 4 vältvättade citroner
½ dl socker
5 ägg
2 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver

Lemon curd:
saft av 4 citroner, ca 2 dl
1½ dl socker
2 ägg
3 äggulor
100 g smör eller margarin

Till servering:
vispad grädde
färska jordgubbar


Lemon curd:
Häll citronsaften i en kastrull tillsammans med socker, ägg och äggulor. Sjud försiktigt, under ständig vispning med ballongvisp, på låg värme tills den börjar tjockna. Äggen får inte koagulera.

Dra kastrullen från värmen när curden börjar tjockna. Klicka ned matfettet och rör om tills det har smält. Sila och häll upp på väl rengjord burk och ställ i kylen. Stäng inte locket förrän curden har kallnat.

Sätt ugnen på 175 grader och riv mandelmassan grovt. Vispa matfett, vaniljpulver, finrivet citronskal, socker och riven mandelmassa krämigt. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Vänd sist ned mandelmjöl och bakpulver för hand.

Klä en avlång form, t ex en brödform, med bakpapper och häll i kaksmeten. Grädda i mitten av ugnen 40 - 50 minuter.

Servera kakan med lemon curd, vispgrädde och färska jordgubbar.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar