söndag 28 juni 2015

Lyxig hallonmarängpaj

LYXIG HALLONMARÄNGPAJ

Härliga smaker i ljuv förening! Under marängtäcket gömmer sig en krämig hallonfyllning i ett mört pajskal med chokladsmak. Fryspulver finns bland konserveringsprodukterna i livsmedelsbutiken. Pulvret kan uteslutas, men då blir såsen litet rinnigare.

1 paj, ca 10 bitar

Pajdeg:
125 g smör eller margarin
2 msk florsocker
2 msk kakao
3 dl vetemjöl
1 äggula

Fyllning:
3 ägg
1 dl socker
1 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
finrivet skal och saft av 1 citron
5 dl färska hallon

Maräng:
3 äggvitor
1½ dl socker

Hallonsås:
4 dl hallon
2 msk pressad citron
1 msk socker
2 tsk Törsleffs fryspulver

Garnering:
några färska hallon


Hacka snabbt samman alla ingredienser till pajdegen. Tryck ut den jämnt i en rund pajform, ca 23 cm i diameter. Formen får gärna ha löstagbar kant. Låt vila kylskåpskallt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca 8 minuter.

Fyllning:
Vispa samman ägg och socker lätt. Tillsätt grädde, vaniljsocker samt citronskal och -saft. Rör om. Häll smeten i pajskalet och strö över hallonen. Ställ in i nedre delen av ugnen och grädda ytterligare ca 25 minuter eller tills fyllningen nätt och jämnt stannat. Ta ut formen och låt pajen kallna.

Maräng:
Mät upp äggvita och socker i en bunke och sätt den i en kastrull med sjudande vatten. Vispa till en blank och styv marängmassa. Bred ut den över pajen och bränn av ytan med en brännare till svagt gyllenbrun färg. Har du ingen brännare kan pajen ställas under grillelementet i ugnen ett par minuter. Passa noga så att ytan inte blir bränd.

Hallonsås:
Passera hallonen genom en finmaskig sil med baksidan av en sked. Tillsätt citronsaften i purén. Blanda socker och fryspulver och tillsätt under vispning tills såsen tjocknar något.

Lossa pajen från formen. Garnera med färska hallon och ringla över hallonsåsen vid servering.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar