tisdag 23 juni 2015

Glassig flädermoussetårta

GLASSIG FLÄDERMOUSSETÅRTA

Glassig tårta med lyxig flädermousse på saftig mandelbotten blir en given succé.

1 tårta, ca 10 bitar

3 ägg
2 dl socker
4 dl mandelmjöl

Flädermousse:
100 g vit choklad
3 äggulor
1 msk florsocker
4 dl vispgrädde
1½ dl outspädd flädersaft

Garnering:
6 dl färska jordgubbar
fläderblommor


Sätt ugnen på 175 grader. Spänn fast ett bakpapper i botten på en rund bakform, ca 22 cm i diameter. Smörj formen och strö kanten med litet mandelmjöl.

Vispa ägg och socker vitt och poröst. Tillsätt mandelmjölet och rör varsamt till en jämn smet. Bred ut smeten jämnt i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Ta ut formen och låt svalna.

Lossa den kalla kakan och diska formen. Fäst plastfolie runt kanten och lägg tillbaka tårtbottnen. Bryt den vita chokladen i mindre bitar och smält över varmt vattenbad eller på låg effekt i mikrovågsugn.

Vispa äggulor och florsocker vitt och poröst i en bunke. Vispa grädden i en annan bunke. Skrapa ned den smälta chokladen i äggsmeten och rör till en slät kräm. Tillsätt därefter den vispade grädden och flädersaften. Rör åter smeten slät. Häll smeten i formen och bred ut den jämnt. Ställ tårtan fryskallt.

Servering:
Låt tårtan tempereras i kylskåp ca 30 minuter innan den ska serveras. Lossa den därefter från formen och garnera med jordgubbar och fläderblommor.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar