lördag 27 juni 2015

Upp-och-nedkaka med rabarber

UPP-OCH-NEDKAKA MED RABARBER

1 kaka, 10 bitar

250 g skivad rabarber
1 1/4 dl socker
2 msk smält smör eller margarin
finrivet skal av ½ citron
2 ägg
2½ dl socker
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
½ tsk salt
1 msk koncentrerad apelsinjuice
5 msk hett vatten
vispgrädde till servering


Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda rabarber, socker, matfett och rivet citronskal i en skål och lägg det i botten av en väl smord sockerkaksform.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna. Rör i mjölblandningen, apelsinjuice och vatten. Häll smeten över rabarbern och grädda i nederdelen av ugnen ca 1 timme. Vänd upp kakan på ett fat när den är varm och låt formen ligga kvar en stund. Skär upp i bitar och servera gärna med en klick vispad grädde.

Lägg en rundel med bakplåtspapper i botten av formen så går det lättare att få ut hela kakan. Om du använder en form med löstagbar botten kan sockerblandning rinna ut i ugnen. Lägg skyddande folie i botten av ugnen eller ställ en in stor ugnsform, som samlar upp ev spill.




 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar