fredag 26 juni 2015

Jordgubbsmoussetårta

JORDGUBBSMOUSSETÅRTA

En smarrig tårta med len jordgubbsmousse som går att förbereda i god tid före kalaset.

1 tårta, 8 bitar

Botten:
300 g mandelmassa
3 äggvitor

Fyllning:
5 gelatinblad
5 dl färska jordgubbar
rivet skal av 1 lime
2 dl florsocker
4 dl vispgrädde
2 dl kesella, 10%

Garnering:
1 l jordgubbar


Sätt ugnen på 175 grader.

Botten:
Riv mandelmassan och blanda den med de lätt uppvispade äggvitorna. Lägg bakpapper i botten av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Bred ut smeten i formen. Grädda längst ned i ugnen ca 30 minuter. Lossa bottnen från bakpapperet och låt den kallna.

Fyllning:
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 10 minuter. Krama ur dem och smält dem försiktigt i en kastrull. Låt dem svalna. Mixa jordgubbarna med limeskal och florsocker. Rör ned gelatinlösningen i bärsåsen.

Vispa grädden till hårt skum och vänd ned den i bärsåsen. Vänd i kesellan och blanda noga men försiktigt.

Diska formen som bottnen gräddats i. Klä hela formen med plastfolie. Lägg tillbaka bottnen på plastfolien i formen, häll moussen på bottnen och ställ tårtan kallt ett par timmar. Lossa hela tårtan från formen och lägg den på serveringsfat. Garnera tårtan med jordgubbar och ev smultron.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar