onsdag 24 juni 2015

Donuts med ripplad blåbärsfyllning

DONUTS MED RIPPLAD BLÅBÄRSFYLLNING

Donutsen går bra att djupfrysa utan fyllning och glasyr.

Ca 22 donuts

2½ dl mjölk
25 g jäst för söta degar
2 ägg
3/4 dl socker
100 g rumsvarmt smör eller margarin
finrivet skal av ½ citron
ca 7½ dl vetemjöl

Till fritering:
1 l frityrolja

Fyllning:
2 dl vispgrädde
250 g mascarpone
3 msk florsocker
1½ msk blåbärspulver

Glasyr:
1 dl florsocker
2 tsk färskpressad citronsaft
½ tsk neutral matolja
finrivet skal av ½ citron
blåbärspulver


Värm mjölken fingervarm. Smula ned jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen smält. Tillsätt ägg, socker, matfett och citronskal. Blanda ned 6 dl av vetemjölet och arbeta snabbt ihop till en slät men ganska lös deg. Täck degen med en bakduk och låt vila ca 45 minuter. Tillsätt det sparade vetemjölet och arbeta ihop till en blank och smidig deg.

Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut den till gott och väl 1 cm tjocklek. Ta med ett ringmått ut runda plattor, ca 8 cm i diameter. Ta ut ett mindre hål i varje platta, ca 3 cm i diameter. Lägg ringarna på lätt mjölad bakduk att jäsa till knappt dubbel storlek, 25 - 30 minuter.

Värm upp oljan till 180 grader. Har du ingen termometer så lägg en liten bit vitt bröd i den heta oljan. Har den fått gyllenbrun färg efter ca 1 minut håller oljan rätt temperatur. Tänk på att alltid ha ett lock intill kastrullen vid fritering, samt att inte ha igång fläkten.

Lägg ned några ringar i taget i den heta oljan och fritera dem till svagt gyllenbrun färg, ca 3 minuter. Vänd dem efter halva tiden. Ta upp de nykokta ringarna med en hålslev och lägg dem att droppa av på hushållspapper.

Fyllning:
Vispa grädden och tillsätt mascarponeost och florsocker. Rör om till en slät kräm. Dela krämen i två lika delar och rör ned blåbärspulvret i den ena. Klicka den ljusa smeten i ena sidan på en spritspåse och den blå smeten i den andra sidan, detta för att smeten ska bli ripplad. Dela donutsen och spritsa lite fyllning på underdelarna. Lägg på ovandelarna.

Blanda florsocker, citronsaft och matolja till en slät glasyr. Ringla glasyren över donutsen och strö på litet finrivet citronskal och blåbärspulver.








 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar