måndag 29 juni 2015

Knäckbakelser

KNÄCKBAKELSER

Formarna och bottnarna går bra att djupfrysa. Ta fram, fyll och garnera efter hand.

Ca 12 bakelser

Mördeg:
125 g smör eller margarin
3½ dl vetemjöl
½ dl socker
1 ägg

Fyllning:
1½ dl vispgrädde
1 tsk vaniljpulver

Knäcktäcke:
½ dl hackad mandel
1 dl vispgrädde
½ dl socker
2 msk farin
1 msk smör eller margarin


Sätt ugnen på 200 grader.

Hacka snabbt samman alla ingredienserna till mördegen och lägg den kylskåpskallt att vila ca 1 timme.

Ta fram den kalla degen och kavla ut den tunt på mjölad arbetsbänk. Ta med ett runt kakmått ut 12 plattor ur degen. Klä musselformar av metall med degen och nyp bort överflödig deg runt kanten. Ta även ut plattor, lika många som formarna och med samma diameter.

Grädda formarna i mitten av ugnen 8 - 10 minuter. Lossa dem varsamt ur formarna då de svalnat något. Grädda även plattorna på bakpappersklädd plåt på samma sätt.

Fyllning:
Vispa grädden och smaksätt med vaniljpulvret. Fördela grädden i de kalla musselformarna och vänd dem upp och ned på plattorna. Låt bakelserna vila svalt en stund.

Knäcktäcke:
Rosta mandeln i en torr stekpanna på medelvärme ett par minuter till svagt gyllenbrun färg. Vicka på pannan med jämna mellanrum så att de blir jämnt rostade. Mät upp resterande ingredienser i en kastrull och låt koka under omrörning ca 5 minuter eller tills smeten tjocknat något. Ta kastrullen från värmen och rör ned mandeln.

Skeda den varma och rinnande knäcksmeten över bakelserna och servera.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar