fredag 19 juni 2015

Jordgubbsfyllda gräddbullar

JORDGUBBSFYLLDA GRÄDDBULLAR

Gräddbullarna blir glutenfria om man använder glutenfri mix.

Ca 30 gräddbullar

15 smörgåsrån

Gräddbullssmet:
2 gelatinblad
3 dl socker
3/4 dl vatten
1 dl glykossirap
5 äggvitor

Fyllning:
30 små jordgubbar

Doppning:
250 g mörk blockchoklad
1½ msk kokosfett


Ta ut två runda plattor à ca 5½ cm i diameter ur varje rån.

Skölj och rensa jordgubbarna. Lägg dem på hushållspapper för att torka. Låt gelatinbladen ligga i blöt i kallt vatten ca 5 minuter.

Mät upp socker, vatten och glykossirap i en kastrull. Värm upp under omrörning tills sockret smält och koka därefter lagen tills den håller 118 grader. Medan lagen kokar vispas äggvitorna vita och styva med rena redskap. Ta den färdigkokta lagen från värmen och lägg ned de avdroppade gelatinbladen. Rör om så att de smälter. Häll den heta sockerlagen i äggviteskummet i en fin stråle under vispning. Forstätt vispa smeten ca 25 minuter eller tills den håller rumstemperatur och fått fluffig och något seg konsistens.

Fyll massan i en spritspåse. Spritsa en liten klick mitt på varje rånplatta och tryck dit en jordgubbe. Spritsa nu runt, varv på varv, runtom jordgubben så att den blir täckt. Låt dem sedan stå kylskåpskallt en stund.

Bryt chokladen i bitar och smält över varmt vattenbad eller i mikrovågsugn på låg effekt. Använd gärna en större tekopp, så blir det lättare att doppa topparna. Tillsätt kokosfett och rör om till slät konsistens. Doppa så att gräddbullssmeten täcks och ställ på smörpapper att stelna. Förvara kylskåpskallt och väl förpackade, så håller de sig ett par dagar.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar