söndag 28 juni 2015

Rulltårta med hallon

RULLTÅRTA MED HALLON

Bjud på kaffekalas med en underbar rulltårtstårta fylld med färska hallon, vispad grädde och riven choklad ...

1 rulltårta, ca 8 bitar

3 ägg
1½ dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk mjölk

Fyllning och garnering:
3 dl vispgrädde
6 dl färska hallon
riven mörk choklad
florsocker


Sätt ugnen på 250 grader. Klä en långpanna, ca 30 x 40 cm, med bakpapper.

Vispa ägg och socker vitt och poröst. Sikta ned de torra ingredienserna och tillsätt mjölken. Rör varsamt till en slät smet. Bred ut smeten jämnt i långpannan och grädda bottnen i mitten av ugnen ca 5 minuter. Sockra lätt på den nygräddade kakan och stjälp den upp och ned på ett smörpapper. Låt kallna.

Vispa grädden.

Dra bort bakpapperet från den kalla kakan och bred över 2/3 av grädden. Strö över ca 4 dl av hallonen och rulla samman bottnen från kortsidan med hjälp av smörpapperet. Det ska bli en hög och tjock rulle. Skär av en liten skalk diagonalt på ena sidan av rullen så att du får en sned kant. Vinkla kniven och skär diagonalt på andra hållet så att du får en tårtbitsliknande, trekantig bit. Fortsätt att skära upp hela längden i sådana trekantiga bitar.

Ställ tårtbitarna på ett fat med spetsarna riktade mot mitten och ett litet mellanrum mellan varje bit (så går det lättare att ta bitar med en tårtspade). Tillsammans ska de likna en rund tårta. Toppa med den sparade vispgrädden och hallonen. Riv över den mörka chokladen och sikta över litet florsocker.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar