tisdag 16 december 2014

Mazarinkaka med fläderkräm

MAZARINKAKA MED FLÄDERKRÄM

Lyxa till fikat med en mazarinkaka toppad med len fläderkräm och färska bär.

8 portioner

100 g mandel
500 g mandelmassa
250 g rumstempererat smör eller margarin
5 ägg
1 1/4 dl vetemjöl

Fläderkräm:
3 äggulor
2 msk socker
2 msk maizena
1 dl outspädd flädersaft
1½ dl mjölk
½ vaniljstång
1½ dl vispgrädde

Dekoration:
frukt eller bär
grovriven vit choklad


Sätt ugnen på 175 grader.

Ta en form med löstagbar botten och täck botten med bakplåtspapper. Smörj botten och kanter med smör. Hacka mandeln och strö på formens kanter.

Riv mandelmassan och rör ihop med matfettet med hjälp av elvisp. Blanda i ett ägg i taget. Vänd ned mjölet - inget bakpulver behövs. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Pröva med sticka att kakan inte är smetig. Låt svalna.

Fläderkräm: Vispa äggulor, socker, maizena och flädersaft i en kastrull och värm under omrörning. Tillsätt mjölk och vaniljfrön och låt puttra några minuter till en kräm. Låt den kallna helt och vänd sedan ihop den med vispad grädde.

Bred ut krämen på kakan och garnera med frukt eller bär och rivan choklad precis före serveringen.


Från ICA-Kuriren nr 47/14
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar