lördag 27 december 2014

Roslagslimpor

ROSLAGSLIMPOR

4 bröd

75 g smör eller margarin
1 l mjölk
1 - 1½ msk kinesisk soya
150 g jäst
1 dl mörk sirap
2 tsk stött anis
1 msk stött fänkål
16 dl rågsikt
ca 12 dl vetemjöl


Sätt ugnen på 200 grader.

Smält matfettet i en kastrull, tillsätt mjölk och soya och låt degspadet bli fingervarmt, ca 37 grader. Smula sönder jästen i en degbunke och tillsätt degspad, sirap och kryddor. Arbeta in rågsikten och en del av vetemjölet och låt degen jäsa i bunken ca 10 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och knåda in resten av mjölet. Dela degen i 4 delar och forma till jämna limpor. Lägg dem på en smord plåt eller i avlånga brödformar och låt jäsa ca 45 minuter. Grädda i ugn ca 30 minuter.

Ta ut bröden och pensla med vatten. Låt bröden kallna inlindade i bakduk.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar