lördag 27 december 2014

Solviks äppelkaka

SOLVIKS ÄPPELKAKA

Deg:
Ca 2½ dl vetemjöl
ca 1 1/4 dl socker
3 tsk bakpulver
100 g smör eller margarin
1 ägg

Fyllning:
4 rårivna äpplen
100 g grovriven mandelmassa
1 tsk malen kanel
½ tsk malen ingefära
1/4 tsk malda nejlikor


Blanda mjöl, socker och bakpulver. Hacka i matfettet och tillsätt ägget. Arbeta samman degen och tryck ut hälften i en smord, rund form, ca 20 cm i diameter.

Blanda samman fyllningen och bred ut den i formen. Täck med resten av degen utkavlad till ett lock, nagga och tryck till kanten. Grädda i 175 grader med gallret på botten ca 30 minuter. Stjälp upp den avsvalnade kakan och sikta ev över florsocker.

Grädde, glass eller vaniljsås är gott till.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar