tisdag 23 december 2014

Chokladpaj

CHOKLADPAJ

6 portioner

2 dl vetemjöl
75 g smör eller margarin
1 msk vatten

Fyllning:
3/4 dl kakaopulver
1 dl socker
1 dl vispgrädde
3 gelatinblad
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 msk koncentrerad apelsinjuice
1½ dl vispgrädde


Hacka samman mjöl och matfett, tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt den ligga kallt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

Tryck eller kavla ut degen i en pajform, gärna med löstagbar kant och diameter ca 22 cm. Nagga degen med en gaffel och grädda i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna.

Blanda kakaopulver, socker och 1 dl grädde i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt kallna. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Låt dem ligga ca 5 minuter. Krama ur dem och smält dem i en kastrull på svag värme. Rör ned ägg, vaniljsocker, juice och gelatin i chokladsåsen. Vispa grädden och rör försiktigt ned den i chokladsåsen.

Häll smeten i pajskalet och låt stå kallt att stelna, minst 1 timme.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar