lördag 8 november 2014

Rulltårta med ricotta och jordgubbar

RULLTÅRTA MED RICOTTA OCH JORDGUBBAR

Ca 8 skivor

2 ägg
1 äggvita
1½ dl socker
1½ dl extra fint mjöl (självjäsande)
eller 1½ dl vetemjöl + 1 tsk bakpulver
1 tsk socker till papperet

Fyllning:
250 g mjuk ricotta
1 tsk vaniljessens eller vaniljsocker
3/4 dl florsocker
250 g jordgubbar, snoppade och hackade


Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsform lätt, 26 x 30 cm, och klä den med bakplåtspapper så att det hänger ut över kanten längs långsidorna.

Vispa ägg, äggvita och socker vitt och pösigt. Sikta mjöl och ev bakpulver och vänd snabbt ned det i äggsmeten. Häll smeten i formen och jämna till ytan. Grädda kakan 8 - 10 minuter - ytan ska kännas fjädrande. Lägg ett bakplåtspapper på en kökshandduk och strö över 1 tsk socker.

Stjälp upp kakan på det sockrade papperet och dra av det första papperet. Börja sedan i ena kortänden och rulla ihop kakan och papperet med hjälp av handduken. Låt därefter rullen kallna 30 minuter.

Blanda ricotta, vanilj och florsocker till fyllningen. Rulla ut kakan, bred blandningen över den men lämna 2 cm utan fyllning i den bortre änden. Strö över jordgubbsbitar och rulla noggrant ihop rulltårtan. Snygga till ändarna och skär upp rulltårtan i skivor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar