lördag 1 november 2014

Alla tiders grötbröd

ALLA TIDERS GRÖTBRÖD

Har du en skvätt gröt över sedan frukosten använder du den, annars kokar du såklart ny gröt och har i brödet. Om du vill kan du byta ut ½ dl av havregrynen mot rågflingor.

2 limpor

Gröt:
3 dl vatten
1½ dl havregryn (eller byt en del mot rågflingor
enligt ovan)
2 tsk salt

½ pkt jäst
5 dl ljummet vatten
1 msk olja
1 tsk honung
18 dl vetemjöl special


Koka gröten som du brukar och låt svalna till 37 grader, eller använd gröt du fått över.

Smula jästen i en bunke, häll på ljummet vatten och rör om. Tillsätt olja, honung och gröt och blanda ned hälften av mjölet först, sedan litet i taget tills degen börjar släppa skålen och inte kladdar. Jäs en timme.

Forma degen till 2 limpor och låt jäsa på plåt en timme till. Värm ugnen till 225 grader, pensla med vatten och strö över litet havregryn. Grädda ca 20 minuter och sänk värmen till 200 grader efter 10 minuter. Pensla ev på litet mer vatten eftersom det ger en hård, knaprig och god skorpa. Därför ska du inte heller låta brödet kallna under bakduk, eftersom det ger en mjuk skorpa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar