lördag 1 november 2014

Paj med len kräm

PAJ MED LEN KRÄM

Pajskalet med dinkel och mandelmassa fylls med en len färskostkräm och toppas med jordgubbar.

8 - 10 bitar

Pajskal:
100 g smör eller margarin
3 dl siktat dinkelmjöl eller vetemjöl
150 g mandelmassa
1 msk vatten

Fyllning:
3 gelatinblad
2 äggulor
1 dl vit baksirap
250 g kesella
1 tsk vaniljsocker
1½ dl vispgrädde
ca 1 liter jordgubbar


Hacka ihop matfett, mjöl och mandelmassa, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila i kylen i en plastpåse 1½ - 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant som mäter 26 cm i diameter. Grädda pajskalet i mitten av ugnen ca 15 minuter. Låt det kallna.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 15 minuter. Sjud äggulor och sirap på svag värme under omrörning tills den tjocknar. Ta från värmen, lägg ned gelatinbladen i äggkrämen och rör tills det smält. Blanda i kesella och vaniljsocker och låt krämen svalna. Vispa grädden och vänd försiktigt ned den i krämen.

Fyll det kalla pajskalet med krämen. Täck över och låt stelna minst 3 timmar i kylen. Garnera med jordgubbar vid servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar