måndag 26 augusti 2019

Veteknyten med äpple och mandel

VETEKNYTEN MED ÄPPLE OCH MANDEL


Mandelmassa och äpplen smälter samman i de här söta små knytena. Ljuvliga till en kopp kaffe i bersån. Och självklart går de utmärkt att frysa!


50 st


50 g jäst
5 dl kall mjölk
1 dl socker
250 g mjukt smör
13 - 14 dl vetemjöl
½ tsk salt


Fyllning:
150 g rumstempererat smör
1½ msk rörsocker
300 g mandelmassa
ca 2 äpplen


Pensling och garnering:
1 ägg
pärlsocker




Sätt ugnen på 250°.


Rör ut jästen i mjölken. Häll i sockret och rör i det mesta av mjölet. Tillsätt det mjuka smöret litet efter hand och arbeta samman till en smidig deg. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare någon minut. Låt degen jäsa under duk ca 1½ timme.


Fyllning:
Rör samman smör, rörsocker och riven mandelmassa. Dela degen på mitten. Kavla ut till två rektanglar à ca 40 x 40 cm. Skär ut 25 rutor à 8 x 8 cm av varje. Lägg en klick fyllning och några tärnade äppelbitar på varje ruta. Nyp samman till knyten och lägg i formar. Låt jäsa under en bakduk ca 40 minuter.


Pensla med lätt uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 8 - 10 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar