DRÖMGODA VANILJÄPPELRUTOR
Härliga rutor att ha färdigskurna i frysen. Plocka bara fram och tina upp så många som går åt. Perfekt också när man är många.
Ca 20 st
1 vaniljstång
250 g smör
4½ dl socker
4 ägg
4½ dl vetemjöl
1½ - 2 tsk stött kardemumma
ca 4 äpplen
Pensling:
1 - 2 msk marmelad, t ex aprikos
Sätt ugnen på 175°.
Klyv vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg stång och frön i en kastrull. Lägg i smöret och låt det smälta och småkoka någon minut. Passa så det inte blir bränt. Låt svalna av och ta bort vaniljstången. Rör i sockret och tillsätt äggen under omrörning. Rör i mjölet och 1 tsk av kardemumman.
Bred ut smeten i en form, ca 25 x 30 cm, med bakplåtspapper. Kärna ur äpplena och skär dem i tunna klyftor. Tryck ned dem i smeten. Strö över resterande kardemumma. Grädda kakan i mitten av ugnen ca 35 minuter. Pensla med värmd marmelad. Låt svalna och skär upp i rutor.
Härliga rutor att ha färdigskurna i frysen. Plocka bara fram och tina upp så många som går åt. Perfekt också när man är många.
Ca 20 st
1 vaniljstång
250 g smör
4½ dl socker
4 ägg
4½ dl vetemjöl
1½ - 2 tsk stött kardemumma
ca 4 äpplen
Pensling:
1 - 2 msk marmelad, t ex aprikos
Sätt ugnen på 175°.
Klyv vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg stång och frön i en kastrull. Lägg i smöret och låt det smälta och småkoka någon minut. Passa så det inte blir bränt. Låt svalna av och ta bort vaniljstången. Rör i sockret och tillsätt äggen under omrörning. Rör i mjölet och 1 tsk av kardemumman.
Bred ut smeten i en form, ca 25 x 30 cm, med bakplåtspapper. Kärna ur äpplena och skär dem i tunna klyftor. Tryck ned dem i smeten. Strö över resterande kardemumma. Grädda kakan i mitten av ugnen ca 35 minuter. Pensla med värmd marmelad. Låt svalna och skär upp i rutor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar