lördag 28 februari 2015

Cheesecake med vit choklad och citron

CHEESECAKE MED VIT CHOKLAD OCH CITRON

Frisk citronsmak och härlig sötma från den vita chokladen gör denna cheesecake alldeles oemotståndlig.

1 kaka = ca 8 - 10 personer

200 g cantucciniskorpor
eller digestivekex
75 g smör eller margarin

Fyllning:
150 g vit choklad
1½ dl crème fraîche
1 dl socker
2 ägg
1 citron

Garnering:
50 g vit choklad
3 dl färska hallon
1 citron
florsocker


Sätt ugnen på 200 grader.

Krossa skorporna i en matberedare till fina smulor. Smält matfettet och tillsätt. Kör ytterligare en kort stund till en smulig massa. Tryck ut smulorna jämnt i en avlång pajform, ca 12 x 35 cm. Formen får gärna ha löstagbar botten. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen 8 - 10 minuter. Ta ut formen och sänk värmen till 175 grader.

Fyllning: Bryt chokladen i mindre bitar och smält över varmt vattenbad eller på låg effekt i mikrovågsugn. Rör om till slät konsistens. Rör samman crème fraîche, socker och ägg. Tvätta citronen väl och finriv det yttersta gula på skalet. Pressa ur saften och tillsätt i smeten tillsammans med skalet. Tillsätt den smälta chokladen och rör om till slät konsistens.

Häll chokladsmeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ytterligare ca 25 minuter. Fyllningen bör vara litet krämig i mitten då kakan tas ur ugnen. Den stelnar ytterligare något då den svalnat.

Garnering: Bryt den vita chokladen i mindre bitar och smält den på samma sätt som den andra chokladen. Rör om till slät konsistens. Fyll den smälta chokladen i en engångsspritspåse av plast eller forma en sprits av smörpapper. Klipp ett litet hål och spritsa ut figurer på smörpapper. Låt stelna innan de varsamt lossas.

Lossa den kalla kakan ur formen och garnera med färska hallon, tunna citronskivor och chokladdekorationer. Sikta allra sist över ett tunt lager florsocker om du inte tröttnat på det, som jag har.


Ur Allers nr 11/15
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar