lördag 28 februari 2015

Kaffe- och chokladcheesecake

KAFFE- OCH CHOKLADCHEESECAKE

Kaffe och choklad är en lyckad kombination i vår festfina cheesecake med chokladkola på toppen.

1 kaka = ca 12 bitar

200 g chocolate chip cookies
75 g smör eller margarin

Fyllning:
200 g mörk choklad
400 g färskost, t ex Philadelphia
1 burk crème fraîche, 200 g
2 ägg
½ dl farin
2 tsk frystorkat kaffepulver

Chokladkola:
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl socker
1 msk kakao
50 g smör eller margarin

Garnering:
pekannötter
färska blåbär


Sätt ugnen på 200 grader.

Krossa kakorna i en matberedare till fina smulor. Smält matfettet och tillsätt det. Kör till en smulig massa. Tryck ut smulorna jämnt i botten och en bit upp på kanten i en rund form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen 8 - 10 minuter. Sänk därefter ugnsvärmen till 175 grader.

Fyllning: Bryt chokladen i mindre bitar och smält över varmt vattenbad eller på låg effekt i mikrovågsugn. Rör om till slät konsistens. Rör samman resterande ingredienser till slät konsistens. Tillsätt litet av färskosten i den smälta chokladen under kraftig omrörning och vänd därefter ned chokladkrämen i resterande smet. Rör smeten slät.

Häll smeten i formen och ställ in i nedre delen av ugnen. Grädda ca 35 minuter eller tills kakan är nästintill färdiggräddad. Den får gärna gunga litet i mitten, den stelnar ytterligare något när den svalnat. Ställ kallt.

Chokladkola: Mät upp vispgrädde, sirap, socker och kakao i en kastrull. Värm upp under omrörning och låt därefter koka ca 10 minuter. Prova att droppa litet smet i ett glas med kallt vatten. Går smeten att rulla till en mjuk kula är den färdigkokt. Har du termometer så koka smeten till 120 - 122 grader. Dra kastrullen från värmen, klicka ned matfettet och rör om tills det smält.

Häll kolasmeten över den kalla kakan. Ställ därefter kylskåpskallt så att smeten stelnar.

Då kakan ska serveras lossas den från formen. Garnera med pekannötter och färska blåbär.


Ur Allers nr 11/15
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar