lördag 28 februari 2015

Cheesecakepaj

CHEESECAKEPAJ

Spröd botten, syrlig och krämig lingonfyllning och litet knaprigt med havresmak på toppen.

Ca 8 - 10 personer

150 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
½ dl socker
1 äggula
3/4 dl havregryn
½ tsk malen kanel
½ tsk nystött kardemumma

Fyllning:
2 dl vispgrädde
200 g färskost, t ex Philadelphia
3/4 dl florsocker
3/4 tsk vaniljpulver
2 dl kvarg, 10%
1½ dl rårörda lingon


Hacka snabbt samman matfett, vetemjöl, socker och äggula till en deg. Tryck ut 3/4 av degen i botten och en bit upp på kanten på en rund bakform, ca 20 cm i diameter och gärna med löstagbar kant. Låt stå kylskåpskallt ca 30 minuter.

I den sparade lilla degen arbetas havregryn, kanel och kardemumma in till en smulig massa. Låt ligga kylskåpskallt en stund.

Sätt ugnen på 200 grader. Grädda botten i nedre delen av ugnen 12 - 15 minuter eller tills den fått svagt gyllenbrun färg. Ta ut och låt kallna innan den lossas ur formen. Strö ut havresmulorna på en bakpappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen 7 - 8 minuter. Ta ut och låt kallna.

Fyllning: Vispa grädden hårt, vänd ned färskosten och vispa samman till en slät kräm. Smaksätt med florsocker och vaniljpulver. Vänd sist varsamt ned kvargen till en slät kräm.
Bred ut hälften av fyllningen i pajskalet, klicka över lingonen och rör om litet slarvigt med ett skedskaft. Bred över resterande fyllning. Klicka ut resten av lingonsylten och rör om så att ytan blir marmorerad. Strö över havresmulorna.

Servera ganska omgående, medan botten har kvar sin sprödhet.


Ur Allers nr 11/15

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar