måndag 9 februari 2015

Mandel- och citronkaka

MANDEL- OCH CITRONKAKA

Kakan är saftig och god som den är, men en klick grädde och bär passar bra till. I Ligurien serveras den gärna med ett glas prosecco.

Ca 10 bitar

3 dl + 2 msk mandelmjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 citron
2 ägg
2 dl socker
1 dl mild olivolja
50 g flagad mandel

Garnering:
florsocker


Sätt ugnen på 175 grader. Blanda 3 dl mandelmjöl, vetemjöl och bakpulver. Smörj en form och ströa med 2 msk mandelmjöl.

Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv det yttersta skalet och pressa ur saften. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Vänd ned mjölblandningen, citronskalet, 1 msk citronsaft och olja. Rör samman. Häll smeten i formen och strö över flagad mandel.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen 25 minuter. Låt svalna och pudra över florsocker.


Ur Allt om Mat nr 3/15
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar