KLADDKAKA MED APELSIN OCH CHOKLADKRÄM
En kladdkaka med extra allt - söt, syrlig, krämig och chokladig, allt på samma gång! Addera gärna en klick vispad grädde vid serveringen för extra njutning.
8 - 10 personer
300 g smör eller margarin
6 dl socker
4 ägg
2 tsk vaniljsocker
½ krm salt
3 dl vetemjöl
finrivet skal av 1 apelsin
1 dl kakao
Chokladkräm:
100 g smör eller margarin
½ dl kakao
1 1/4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk mjölk
Garnering:
75 g mörk choklad
rivet skal av 1 apelsin
Sätt ugnen på 175 grader. Spänn ett bakplåtspapper i botten på en rund form, ca 25 cm i diameter, med löstagbar kant.
Smält matfettet i en gryta som är stor nog att rymma hela smeten. Tillsätt socker, ägg, vaniljsocker och salt och blanda noga. Rör sist i mjölet. Häll av 1/4 av smeten i en skål och blanda ned apelsinskalet i den.
Blanda kakaon med resten av smeten och häll den i formen. Klicka i apelsinsmeten och dra runt med en sked till ett marmorerat mönster. Grädda i ugnen 30 minuter. Låt kakan svalna i formen och kyl den sedan, gärna till nästa dag.
Chokladkräm:
Skär matfettet i bitar och mixa det mjukt och krämigt tillsammans med kakao i en matberedare. Tillsätt florsocker, vaniljsocker och mjölk och mixa allt till en fluffig smörkräm.
Lossa kakan från formen och bred över krämen. Skär chokladen i flagor med en vass kniv och strö chokladflagor och apelsinskal över kakan.
Kakan kan förberedas och förvaras övertäckt i kylen upp till 4 dagar, men vänta med garneringen till servering.
Från Allers nr 8/15
En kladdkaka med extra allt - söt, syrlig, krämig och chokladig, allt på samma gång! Addera gärna en klick vispad grädde vid serveringen för extra njutning.
8 - 10 personer
300 g smör eller margarin
6 dl socker
4 ägg
2 tsk vaniljsocker
½ krm salt
3 dl vetemjöl
finrivet skal av 1 apelsin
1 dl kakao
Chokladkräm:
100 g smör eller margarin
½ dl kakao
1 1/4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk mjölk
Garnering:
75 g mörk choklad
rivet skal av 1 apelsin
Sätt ugnen på 175 grader. Spänn ett bakplåtspapper i botten på en rund form, ca 25 cm i diameter, med löstagbar kant.
Smält matfettet i en gryta som är stor nog att rymma hela smeten. Tillsätt socker, ägg, vaniljsocker och salt och blanda noga. Rör sist i mjölet. Häll av 1/4 av smeten i en skål och blanda ned apelsinskalet i den.
Blanda kakaon med resten av smeten och häll den i formen. Klicka i apelsinsmeten och dra runt med en sked till ett marmorerat mönster. Grädda i ugnen 30 minuter. Låt kakan svalna i formen och kyl den sedan, gärna till nästa dag.
Chokladkräm:
Skär matfettet i bitar och mixa det mjukt och krämigt tillsammans med kakao i en matberedare. Tillsätt florsocker, vaniljsocker och mjölk och mixa allt till en fluffig smörkräm.
Lossa kakan från formen och bred över krämen. Skär chokladen i flagor med en vass kniv och strö chokladflagor och apelsinskal över kakan.
Kakan kan förberedas och förvaras övertäckt i kylen upp till 4 dagar, men vänta med garneringen till servering.
Från Allers nr 8/15
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar