fredag 13 februari 2015

Fransk citronpaj

FRANSK CITRONPAJ

Denna klassiker med mördegsbotten och krämig citronfyllning slår det mesta i smakväg. Passar lika bra till dessert som till kaffe och te, och ljuvligt god!

Ca 8 personer

Mördeg:
125 g smör eller margarin
2 msk florsocker
3 dl vetemjöl
1 äggula
1 msk kallt vatten

Fyllning:
3 citroner
3 ägg
1½ dl socker
1 dl vispgrädde

Garnering:
2 citroner
florsocker
citronmeliss

Servering:
2 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker


Hacka snabbt samman alla ingredienserna till mördegen. Kavla ut degen till en rund platta, ca 26 cm i diameter. Lägg degplattan i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter, och tryck fast den mot kanten. Skär bort ev överflödig deg runt kanten. Ställ formen kylskåpskallt att vila ca 30 minuter och sätt ugnen på 200 grader.

Tvätta citronerna till fyllningen väl. Finriv skalet på en av dem och pressa saften ur alla tre. Vispa samman ägg, socker och grädde lätt i en bunke. Tillsätt därefter det finrivna citronskalet och -saften och rör om.

Pricka botten med en gaffel och förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca 10 minuter eller tills det blivit svagt gyllenbrunt. Häll fyllningen i pajskalet och ställ in pajen i nedre delen av ugnen igen. Grädda 20 - 25 minuter. Fyllningen får gärna vara litet gungig i mitten, den stelnar ytterligare något när den kallnat.

Tvätta citronerna till garneringen väl och skär dem i tunna skivor. Lägg ut dem jämnt över den kalla pajen. Sikta över litet florsocker och garnera ev med några citronmelissblad.

Servera pajen med lättvispad grädde som smaksatts med vaniljsocker, det blir en härlig smakbrytning till pajens fräscha syrlighet.


Från Allers nr 9/15
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar