lördag 14 februari 2015

Apelsinbullar med vaniljgömma

APELSINBULLAR MED VANILJGÖMMA

Baka våra saftiga bullar med fin apelsinsmak och en trevlig överraskning i mitten!

20 st

75 g smör eller margarin
2½ dl mjölk
25 g jäst
½ dl socker
½ tsk nystött kardemumma
1 krm salt
7 dl vetemjöl special

Apelsinfyllning:
75 g mjukt smör eller margarin
½ dl socker
finrivet skal av 2 apelsiner

Vaniljkräm:
2 dl mjölk
2 äggulor
2 msk socker
2 msk maizena
1½ tsk äkta vaniljsocker

Garnering:
1 ägg
pärlsocker


Smält matfettet och blanda det med mjölken. Smula jästen i en stor bunke, häll över degvätskan och vispa tills jästen löst sig. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta samman till en jämn deg. Täck bunken och jäs 40 minuter eller tills degen jäst upp rejält.

Blanda under tiden samman apelsinfyllningen. Gör också vaniljkrämen: Vispa ihop alla ingredienser utom vaniljsockret i en kastrull. Värm under vispning på medelvärme tills krämen tjocknat. Häll över krämen i en skål och låt den kallna helt. Rör i vaniljsockret.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Kavla ut den till en avlång platta, knappt 1 cm tjock. Bre på apelsinfyllningen. Rulla ihop från långsidan och skär i 20 bitar som du rullar till bullar. Lägg dem i bullformar på en plåt och jäs under bakduk ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla bullarna med uppvispat ägg. Skrapa ned vaniljkrämen i en spritspåse, tryck ned tyllen mitt i varje bulle och fyll upp med vaniljkräm. Strö över pärlsocker. Grädda bullarna i mitten av ugnen 10 - 12 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.


Från Allers nr 6/15

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar