lördag 14 februari 2015

Wienerlängd med apelsinkräm och chokladglasyr

WIENERLÄNGD MED APELSINKRÄM
OCH CHOKLADGLASYR

Wienerlängden är godast samma dag den bakats, men den går utmärkt att frysa om du väntar med glasyren. I frysen håller den minst 2 månader.

1 längd

Apelsinkräm:
30 g mjukt smör eller margarin
1 msk socker
½ dl bitter engelsk apelsinmarmelad

Wienerdeg:
1/4 pkt jäst, 12 - 13 g
1 dl kall mjölk
1 msk socker
100 g kallt smör eller margarin
3 dl vetemjöl

Garnering:
1 ägg
mandelsplitter eller -spån efter smak
pärlsocker efter smak

Chokladglasyr:
½ dl florsocker
1 msk kakao
1 - 2 tsk saft av apelsin


Apelsinkräm:
Mixa samtliga ingredienser med mixerstav till en hyfsat jämn kräm och ställ åt sidan.

Wienerdeg:
Smula jästen i en matberedare och lös den i mjölken tillsammans med sockret. Skär matfettet i bitar och tillsätt i matberedaren tillsammans med mjölet. Mixa till en deg. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut den till en rektangel, ca 20 x 30 cm, och bred ut fyllningen i mitten på längden så att 1/3 av rektangeln täcks. Vik över resten av degen från varsitt håll. Lägg längden på en bakpappersklädd plåt och låt jäsa övertäckt 1 timme och 20 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägget och pensla längden med det. Strö över mandel och pärlsocker efter smak och grädda i ugnen 20 minuter. Låt längden svalna på bakpapperet.

Chokladglasyr:
Rör ihop alla ingredienserna och ringla glasyren över längderna.

Skär längden i sneda bitar och njut!


Från Allers nr 8/15
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar