WIENERLÄNGD MED APELSINKRÄM
OCH CHOKLADGLASYR
Wienerlängden är godast samma dag den bakats, men den går utmärkt att frysa om du väntar med glasyren. I frysen håller den minst 2 månader.
1 längd
Apelsinkräm:
30 g mjukt smör eller margarin
1 msk socker
½ dl bitter engelsk apelsinmarmelad
Wienerdeg:
1/4 pkt jäst, 12 - 13 g
1 dl kall mjölk
1 msk socker
100 g kallt smör eller margarin
3 dl vetemjöl
Garnering:
1 ägg
mandelsplitter eller -spån efter smak
pärlsocker efter smak
Chokladglasyr:
½ dl florsocker
1 msk kakao
1 - 2 tsk saft av apelsin
Apelsinkräm:
Mixa samtliga ingredienser med mixerstav till en hyfsat jämn kräm och ställ åt sidan.
Wienerdeg:
Smula jästen i en matberedare och lös den i mjölken tillsammans med sockret. Skär matfettet i bitar och tillsätt i matberedaren tillsammans med mjölet. Mixa till en deg. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut den till en rektangel, ca 20 x 30 cm, och bred ut fyllningen i mitten på längden så att 1/3 av rektangeln täcks. Vik över resten av degen från varsitt håll. Lägg längden på en bakpappersklädd plåt och låt jäsa övertäckt 1 timme och 20 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägget och pensla längden med det. Strö över mandel och pärlsocker efter smak och grädda i ugnen 20 minuter. Låt längden svalna på bakpapperet.
Chokladglasyr:
Rör ihop alla ingredienserna och ringla glasyren över längderna.
Skär längden i sneda bitar och njut!
Från Allers nr 8/15
OCH CHOKLADGLASYR
Wienerlängden är godast samma dag den bakats, men den går utmärkt att frysa om du väntar med glasyren. I frysen håller den minst 2 månader.
1 längd
Apelsinkräm:
30 g mjukt smör eller margarin
1 msk socker
½ dl bitter engelsk apelsinmarmelad
Wienerdeg:
1/4 pkt jäst, 12 - 13 g
1 dl kall mjölk
1 msk socker
100 g kallt smör eller margarin
3 dl vetemjöl
Garnering:
1 ägg
mandelsplitter eller -spån efter smak
pärlsocker efter smak
Chokladglasyr:
½ dl florsocker
1 msk kakao
1 - 2 tsk saft av apelsin
Apelsinkräm:
Mixa samtliga ingredienser med mixerstav till en hyfsat jämn kräm och ställ åt sidan.
Wienerdeg:
Smula jästen i en matberedare och lös den i mjölken tillsammans med sockret. Skär matfettet i bitar och tillsätt i matberedaren tillsammans med mjölet. Mixa till en deg. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut den till en rektangel, ca 20 x 30 cm, och bred ut fyllningen i mitten på längden så att 1/3 av rektangeln täcks. Vik över resten av degen från varsitt håll. Lägg längden på en bakpappersklädd plåt och låt jäsa övertäckt 1 timme och 20 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägget och pensla längden med det. Strö över mandel och pärlsocker efter smak och grädda i ugnen 20 minuter. Låt längden svalna på bakpapperet.
Chokladglasyr:
Rör ihop alla ingredienserna och ringla glasyren över längderna.
Skär längden i sneda bitar och njut!
Från Allers nr 8/15
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar