lördag 28 februari 2015

Mandelkladdkaka

MANDELKLADDKAKA

Underbart kladdig är mandelkakan med bär - baka den gärna dagen innan den ska serveras.

1 kaka = ca 8 bitar

200 g sötmandel
2 msk potatismjöl
4 ägg
1½ dl socker
4 dl blandade djupfrysta bär, t ex
hallon, blåbär och vinbär
+ 1 msk potatismjöl

Servering:
grädde
ev florsocker


Sätt ugnen på 200 grader.

Hacka mandeln mycket fint i matberedare. Smörj kanten på en rund bakform med löstagbar kant, ca 21 cm i diameter. Strö kanten med litet av den mixade mandeln. Spänn fast ett bakpapper i botten.

Tillsätt potatismjöl i resterande mandel och rör om. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Tillsätt mandelblandningen och rör om till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter.

Lägg bären i en plastpåse och tillsätt potatismjölet. Skaka om lätt så att bären blir jämnt mjölade runtom. Öppna ugnsluckan lätt på glänt och strö bären över kakan. Grädda ytterligare ca 15 minuter eller tills kakan ser färdig ut men fortfarande är något gungig i mitten.

Ta ut kakan och låt kallna, ställ den därefter kylskåpskallt. Lossa den kalla kakan ur formen då den ska serveras, gärna tillsammans med litet lättvispad grädde. Sikta ev över litet florsocker.

Kakan är riktigt kladdig. Vill man ha den litet fastare i konsistensen gräddas den ytterligare en stund. Den vinner på att serveras dagen efter gräddningen.


Ur Allers nr 11/15
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar