LJUVLIG MJUK ÄPPELKAKA
Härlig rör-ihop-kaka med smak av äpple och kardemumma.
12 bitar
Kryddiga äppeltärningar:
500 g äpplen
1 msk hel kardemumma
½ msk smör
½ tsk vaniljpulver
Kaka:
250 g smör
4 dl socker
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
4 ägg
3/4 dl pärlsocker
Kryddiga äppeltärningar:
Tvätta och tärna äpplena i ½ cm stora tärningar. Mortla kardemumman så fint du kan. Stek äpplena mjuka i smör ihop med kardemumma och vaniljpulver. Ställ åt sidan.
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en rund bakform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.
Kaka:
Smält smöret i en stor kastrull. Rör ned socker, mjöl och bakpulver. Tillsätt äggen sist och rör gärna med en ballongvisp, det ska bli en tjock och trögflytande smet. Häll smeten i formen. Strö över äppeltärningarna och toppa med pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen 25 - 30 minuter. Täck över om den börjar bli mörk på ytan. Alla ugnar fungerar olika, så håll uppsikt. Kakan ska ha slutat "gunga" om du rör på formen, litet gung i mitten är OK. Ta ut och låt svalna 15 minuter i formen. Stjälp upp den.
Servera kakan ljummen med lättvispad grädde eller vaniljsås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar