torsdag 12 augusti 2021

Smördegspaj med vaniljkräm och bär

SMÖRDEGSPAJ MED VANILJKRÄM OCH BÄR

Litet smält choklad döljer sig i botten.

6 bitar

250 g kyld smördeg, helst rund
100 g mörk choklad

Vaniljkräm:
2 dl mjölk
2 äggulor
1 msk socker
1½ msk majsstärkelse
1 tsk vaniljpulver

Bärtopp:
500 g färska hallon och blåbär
2 dl röd vinbärsgelé


Sätt ugnen på 175 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, ca 25 cm i diameter.

Rulla ut smördegen och klä formen med deg. Nagga smördegen. Knyckla ihop ett bakpapper och veckla ut över degen, fyll med t ex torkade gula ärter eller ris, så glider inte kanten ned eller botten puffar upp för mycket vid gräddning. Grädda gyllene och frasig i ugnen 20 minuter. Ta ut formen, ta bort bakpapperet med ärterna och grädda ytterligare 5 - 7 minuter.

Hacka och smält chokladen och pensla bottnen på smördegen. Låt stelna.

Kräm:
Vispa mjölk, äggulor, socker, majsstärkelse och vaniljpulver i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den blir riktigt tjock. Sila och låt svalna.

Fördela krämen i det chokladpenslade smördegsskalet. Lägg på hallon och blåbär. Smält gelén försiktigt på låg värme, det får inte koka. Häll den över bären och låt stelna i kylen 30 - 40 minuter. 

Pajen bör ätas inom 1 - 2 dagar, sedan blir smördegen litet mjuk och tråkig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar