SMÖRDEGSPAJ MED VANILJKRÄM OCH BÄR
Litet smält choklad döljer sig i botten.
6 bitar
250 g kyld smördeg, helst rund
100 g mörk choklad
Vaniljkräm:
2 dl mjölk
2 äggulor
1 msk socker
1½ msk majsstärkelse
1 tsk vaniljpulver
Bärtopp:
500 g färska hallon och blåbär
2 dl röd vinbärsgelé
Sätt ugnen på 175 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, ca 25 cm i diameter.
Rulla ut smördegen och klä formen med deg. Nagga smördegen. Knyckla ihop ett bakpapper och veckla ut över degen, fyll med t ex torkade gula ärter eller ris, så glider inte kanten ned eller botten puffar upp för mycket vid gräddning. Grädda gyllene och frasig i ugnen 20 minuter. Ta ut formen, ta bort bakpapperet med ärterna och grädda ytterligare 5 - 7 minuter.
Hacka och smält chokladen och pensla bottnen på smördegen. Låt stelna.
Kräm:
Vispa mjölk, äggulor, socker, majsstärkelse och vaniljpulver i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den blir riktigt tjock. Sila och låt svalna.
Fördela krämen i det chokladpenslade smördegsskalet. Lägg på hallon och blåbär. Smält gelén försiktigt på låg värme, det får inte koka. Häll den över bären och låt stelna i kylen 30 - 40 minuter.
Pajen bör ätas inom 1 - 2 dagar, sedan blir smördegen litet mjuk och tråkig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar