söndag 22 augusti 2021

Kaneldoftande äppelrutor med maräng

KANELDOFTANDE ÄPPELRUTOR MED MARÄNG

Med frasigt marängtäcke på toppen gör denna kaka succé. Här har kanelen vänts ned i marängen, men man kan även strö den direkt på äpplena.

24 rutor

150 g smör
2 ägg
1 dl socker
2½ dl vetemjöl
3 äpplen

Maräng:
2 äggvitor
1 dl socker
1 tsk kanel
2 msk mandelspån


Sätt ugnen på 175.

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned i smeten tillsammans med det smälta smöret. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper, ca 20 x 30 cm. 

Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna klyftor och fördela dem över smeten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter.

Maräng:
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret litet i taget under vispning. Vispa i kanelen. Klicka marängen över äpplena och strö över mandelspån. Grädda klart i ugnen ytterligare ca 15 minuter. Vakta noga och täck över kakan med folie om den börjar bli mörk.

Låt kakan svalna och skär upp i rutor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar