ÄPPELFYLLD FESTKAKA
Här kokas äpplena i en sirapslag innan de bakas in i den vaniljdoftande kakan.
8 bitar
125 g rumsvarmt smör
2 dl socker
2 ägg
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
4 äpplen
½ dl ljus sirap
½ dl vatten
Tillbehör:
vaniljsås eller grädde
Sätt ugnen på 175°.
Skala, dela, kärna ur och klyfta äpplena. Koka dem med sirap och vatten 5 minuter.
Rör smör och socker smidigt med elvisp. Tillsätt äggen. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker, blanda ned i smeten och arbeta ihop till en deg. Den blir ganska kladdig. Tryck ut 3/4 av degen i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Mjöla händerna lätt så går det fint att jobba med degen. Lägg i äpplena.
Rulla ut resten av degen till längder och lägg som ett rutmönster över äpplena. Det behöver inte vara perfekt för det flyter ihop under gräddningen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 40 minuter. Servera med vaniljsås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar