torsdag 12 augusti 2021

Upp-och-nedkaka med blåbär

UPP-OCH-NEDKAKA MED BLÅBÄR

En rustik och lättbakad kaka.

10 - 12 bitar

250 g färska blåbär
3 stora ägg
3 dl socker
½ msk vaniljpulver
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
25 g kylskåpskallt smör

Tillbehör:
3 dl vispgrädde
ev färska blåbär


Sätt ugnen på 175 grader. Klä en rund form, ca 25 cm i diameter, med bakplåtspapper. Sprid ut blåbären i formen. 

Vispa ägg, socker och vaniljpulver ljust och pösigt med elvisp. Blanda mjöl och bakpulver och vispa snabbt ned det i äggvispet. Bred ut smeten över blåbären i formen och hyvla över det kalla smöret. Grädda i mitten av ugnen 25 - 30 minuter. Kakan ska bli fint gyllene och se litet "marängig" ut i kanterna och inte gunga i mitten.

Låt kakan stå och svalna 1 timme i rumstemperatur innan du stjälper upp den på ett fat med blåbären uppåt. Servera gärna kakan med en klick vispad grädde och extra blåbär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar