söndag 16 maj 2021

Kaffe- och chokladcheesecake

KAFFE- OCH CHOKLADCHEESECAKE

Garnera med färska bär och nötter.

200 g chocolate chip cookies
75 g smör

Fyllning:
200 g mörk choklad
400 g naturell färskost
2 dl crème fraîche
2 ägg
½ dl farin
2 tsk frystorkat kaffepulver

Chokladkola:
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl socker
1 msk kakao
50 g smör

Garnering:
pekannötter
färska blåbär


Sätt ugnen på 200°.

Krossa kakorna till matberedare till fina smulor. Smält smöret och tillsätt det, kör sedan till en smulig massa. Tryck ut smulorna jämnt i botten och en bit upp på kanten i en springform, ca 22 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i 8 - 10 minuter. Sänk därefter ugnsvärmen till 175°.

Fyllning:
Smält chokladen över vattenbad eller i mikro. Rör den slät. Rör samman färskost, crème fraîche, ägg, socker och kaffe till slät konsistens. Rör ned litet av smeten i chokladen under kraftig omrörning och vänd därefter ned chokladkrämen i resterande smet. Rör slätt. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter eller tills kakan är nästintill färdiggräddad. Den får gärna vara litet gungig i mitten, den stelnar ytterligare något när den svalnat. Ställ kallt.

Chokladkola:
Värm grädde, sirap, socker och kakao i en kastrull under omrörning och låt därefter koka ca 10 minuter till 120 - 122°. Dra kastrullen från värmen, klicka i smöret och rör om tills det smält.

Häll kolasmeten över den kalla kakan och ställ därefter kylskåpskallt så att kolasmeten stelnar. Garnera med pekannötter och bär vid servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar