söndag 16 maj 2021

Chokladrutor med rabarber

CHOKLADRUTOR MED RABARBER

Servera gärna med en klick vispad grädde.

24 bitar

250 g mörk choklad
250 g smör
250 g florsocker
1 krm salt
4 ägg
150 g rabarber
2 - 3 msk potatismjöl
½ dl socker

Vit chokladglasyr:
150 g vit choklad
½ dl vispgrädde
25 g smör

Garnering:
25 g mörk choklad


Sätt ugnen på 200°.

Hacka den mörka chokladen. Smält smöret i en kastrull. Rör ned chokladen, florsocker och salt i det smälta smöret. Rör tills allt smält ihop. Tillsätt sedan äggen, ett i taget. Rör ihop snabbt och kraftigt för hand eller med elvisp på lägsta hastigheten. Häll smeten i en liten långpanna, ca 20 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper.

Ansa och dela rabarbern i mindre, tunna bitar. Vänd ihop med potatismjöl och socker så att det "smälter ihop" litet. Fördela jämnt utspritt ovanpå chokladkakssmeten och tryck ned bitarna litet i smeten. Grädda kakan i ugnen ca 25 minuter. Låt svalna helt i formen stående på ett galler.

Vit chokladglasyr:
Hacka den vita chokladen fint. Värm grädden till nästan kokpunkten. Ta kastrullen från värmen och lägg i chokladen och smöret. Rör tills det smält. Häll glasyren på toppen av den avsvalnade chokladkakan och ställ i kyl till nästa dag.

Garnering:
Strö över litet chokladspån eller grovhackad mörk choklad. Skär upp kakan i rutor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar