söndag 16 maj 2021

Vit chokladcheesecake med rabarber

VIT CHOKLADCHEESECAKE MED RABARBER

Skär med en varm och torr kniv för fina bitar. Spola kniven under hett vatten, torka av och upprepa mellan varje bit.

12 bitar

100 g smör
200 g chocolate chip cookies

Fyllning:
300 g vit choklad
1½ dl vispgrädde
300 g naturell färskost

Rabarbergelé:
3 gelatinblad
250 g rabarber
1 dl socker


Smält smöret. Krossa kakorna till smulor. Blanda smulor och smör och låt stå några minuter så att smulorna suger upp smöret. Tryck ut det jämnt i en bakpappersklädd pajform med löstagbar botten, ca 23 cm i diameter. Ställ formen i kylskåp.

Fyllning:
Hacka chokladen fint. Koka upp grädden och lägg i chokladen. Ta kastrullen från värmen och låt chokladen smälta i grädden, rör med en ballongvisp. Rör sedan ned färskosten och blanda väl till en jämn smet. Bred ut fyllningen över kakbottnen. Ställ i kyl minst 2 timmar och låt kylen förbli stängd medan chokladsmeten stelnar.

Rabarbergelé:
Lägg gelatinet i kallt vatten. Ansa och skiva rabarbern tunt. Smält ihop rabarber och socker i en kastrull. Smält gelatinet på svag värme med litet av vattnet i en annan kastrull. Rör ned gelatinet i rabarbern och blanda väl. Låt stå i rumstemperatur.

När chokladsmeten stelnat (kolla så att den verkligen stelnat), så skeda den avsvalnade rabarbergelén över hela kakan. Låt stå i kyl minst 4 timmar eller över natten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar