söndag 16 maj 2021

Cheesecake med saltkolatopping och hallon

CHEESECAKE MED SALTKOLATOPPING
OCH HALLON

Krämig cheesecake som går bra att förbereda flera dagar i förväg och förvara i kylen.

12 bitar

Botten:
12 digestivekex
75 g smält smör

Fyllning:
400 g naturell färskost
3 ägg
2 dl socker
2 dl crème fraîche
2 tsk vaniljsocker
ev 1 krm vaniljpulver

Saltkolatopping:
1½ dl socker
2 msk vatten
1½ dl vispgrädde
20 g smör
½ tsk flingsalt

Garnering:
500 g färska hallon
ev flingsalt


Sätt ugnen på 175°.

Botten:
Krossa kexen fint. Smält smöret och rör ned i smulorna. Tryck ut smulorna i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda bottnen i mitten av ugnen ca 10 minuter.

Fyllning:
Vispa ihop färskost, ägg och socker till en jämn smet. Tillsätt crème fraîche, vaniljsocker och ev vaniljpulver och vispa slätt. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter. Stäng av ugnen och sätt ugnsluckan litet på glänt. Låt kakan stå kvar ca 30 minuter, ta ut och låt svalna.

Saltkolatopping:
Blanda socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt koka till en gyllenbrun karamell. Häll på grädden och vispa tills allt socker löst sig i grädden. Låt sjuda till en temperatur på 110°. Vispa i botten då och då. Ta från värmen och tillsätt smör och salt. Häll karamellen försiktigt över kakan, när den fortfarande är kvar i formen. Låt kallna helt i kylskåpet före servering.

Lossa kakan från formen och lägg den på ett uppläggningsfat. Fördela hallonen på kakan men spara en kant så man ser kolatäcket. Strö ev litet flingsalt på kolan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar