MARÄNGTÅRTA MED BÄR OCH CITRONKRÄM
Sommartårtan passar till kaffe i bersån eller på en sommarbuffé.
6 - 8 bitar
4 äggvitor
3½ dl socker
1 krm ättikssprit
Kräm:
2 ägg
2 äggulor
2 dl socker
finrivet skal av 2 citroner
pressad saft av 2 citroner
125 g rumstempererat smör
1 msk florsocker
Fyllning:
4 dl vispgrädde
500 g jordgubbar, gärna små
125 g hallon
125 g blåbär
3 - 5 körsbär, kan uteslutas
myntablad
florsocker
Sätt ugnen på 125°.
Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt hälften av sockret och vispa ihop till fast maräng. Vispa i resten av sockret, ca 3 msk i taget, tills marängen är fast och blank. Blanda ned ättiksspriten.
Rita 2 rundlar, 20 cm i diameter, på ett bakplåtspapper och lägg det på en ugnsplåt. Fördela och bred ut marängsmeten på rundlarna. Sätt plåten i nedre delen av ugnen, sänk ugnstemperaturen till 100° och grädda 1 timme. Stäng av ugnen och låt marängbottnarna kallna i ugnen.
Vispa ihop ägg, äggulor, socker, citronskal och saft i en rostfri kastrull. Sjud upp under oavbruten vispning, exempelvis med ballongvisp, tills blandningen tjocknat och blivit krämig. Den får inte koka. Låt kallna.
Vispa ihop smör och florsocker ca 1 minut. Tillsätt den kalla citronkrämen och vispa ihop. Ställ kallt 2 - 3 timmar.
Vispa grädden. Snoppa av jordgubbarna och dela stora bär. Lägg ihop marängbottnar med hälften av citronkrämen, grädde, jordgubbar, hallon och blåbär. Garnera med resterande citronkräm, grädde och bär. Toppa med bär, mynta och siktat florsocker.
Sommartårtan passar till kaffe i bersån eller på en sommarbuffé.
6 - 8 bitar
4 äggvitor
3½ dl socker
1 krm ättikssprit
Kräm:
2 ägg
2 äggulor
2 dl socker
finrivet skal av 2 citroner
pressad saft av 2 citroner
125 g rumstempererat smör
1 msk florsocker
Fyllning:
4 dl vispgrädde
500 g jordgubbar, gärna små
125 g hallon
125 g blåbär
3 - 5 körsbär, kan uteslutas
myntablad
florsocker
Sätt ugnen på 125°.
Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt hälften av sockret och vispa ihop till fast maräng. Vispa i resten av sockret, ca 3 msk i taget, tills marängen är fast och blank. Blanda ned ättiksspriten.
Rita 2 rundlar, 20 cm i diameter, på ett bakplåtspapper och lägg det på en ugnsplåt. Fördela och bred ut marängsmeten på rundlarna. Sätt plåten i nedre delen av ugnen, sänk ugnstemperaturen till 100° och grädda 1 timme. Stäng av ugnen och låt marängbottnarna kallna i ugnen.
Vispa ihop ägg, äggulor, socker, citronskal och saft i en rostfri kastrull. Sjud upp under oavbruten vispning, exempelvis med ballongvisp, tills blandningen tjocknat och blivit krämig. Den får inte koka. Låt kallna.
Vispa ihop smör och florsocker ca 1 minut. Tillsätt den kalla citronkrämen och vispa ihop. Ställ kallt 2 - 3 timmar.
Vispa grädden. Snoppa av jordgubbarna och dela stora bär. Lägg ihop marängbottnar med hälften av citronkrämen, grädde, jordgubbar, hallon och blåbär. Garnera med resterande citronkräm, grädde och bär. Toppa med bär, mynta och siktat florsocker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar