söndag 28 juli 2019

Fransk bärgalette

FRANSK BÄRGALETTE

Testa den här lite annorlunda pajvarianten - baka en galette.

4 - 6 bitar

3 dl vetemjöl
1 msk socker
150 g rumsvarmt smör
1 kylskåpskallt ägg

Fyllning:
1 l rensade jordgubbar, gärna små
300 g körsbär
250 g hallon
1 msk Maizena
4 - 5 msk socker

Till utbakning:
2 msk vetemjöl

Till pensling:
1 äggula
1 msk vatten


Nyp ihop mjöl, socker och smör till en smulig massa, tillsätt ägget och blanda ihop till en smidig deg. Lägg degen i en plastbunke och låt vila ca 20 minuter.

Sätt ugnen på 225°.

Dela stora jordgubbar. Kärna ur körsbären. Blanda jordgubbar, körsbär, hallon, maizena och socker. Kavla ut degen på lättmjölat bakbord till en rundel, ca 30 cm i diameter. Lägg den i en stor pajform med bakplåtspapper. Nagga rundeln med en gaffel.

Lägg på fyllningen, spara cirka 5 cm bred kant runtom. Vik kanten över och pensla dem med gulan vispad med vattnet. Grädda pajen i nedre delen av ugnen tills degen fått fin färg, ca 30 minuter. Garnera med florsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar